Въпреки кризата и затрудненията, които изпитва българския бизнес, строежът на уникалния спортно-тренировъчен комплекс „Гнездо на акули” по проекта на ПСФК Черноморец - Бургас, продължава в желаните от ръководството на Клуба темпове, след като работата през лятото беше спряла заради административна забрана за строителство през сезона във връзка със Закона за черноморското крайбрежие. Под внимание са взети и имплементирани в проекта всички нови виждания и препоръки на изпълнителния директор на Клуба Джан - Пиеро Персикети и главният мениджър Душан Буковац, както и на новия старши треньор на клуба Антон Велков, дадени на база сериозния им опит в международен мащаб в управлението на спортно-тренировъчни и административни процеси и клубове. Това съобщи проект-мениджърът, ръководещ изпълнението на проекта Георги Мицов.

По 3-етажната сграда в базата вече приключват довършителните работи. Красивият вид на сградата прави впечатление отдалеч. Фасадата е боядисана в бяло със сиви акценти и отлично се съчетава с клубния син цвят на външната дограма. Извършен е монтажът на ел.инсталацията и окабеляването на отделните помещения. Прокарана е и ВиК системата.

Основните усилия сега са съсредоточени върху оформянето на подовите настилки и измазването на вътрешните стени. Предстои да се монтира вътрешната дограма. Меката зима позволява бързите темпове на изграждане да се запазят, но дори и да се застуди, работата няма да спре, защото се извършва на закрито. Съвместно с главния мениджър на клуба Душан Буковац се планират необходимите доставки на специализирано и спортно - техническо оборудване.

Припомняме, че първата копка на кампуса, който се намира в непосредствена близост до летището в бургаския квартал Сарафово, беше направена на 14 юли 2009 г. Базата разполага с два естествени, един изкуствен пълно размерни футболни терена, както и с малко тренировъчно изкуствено поле за специализирани тренировки, на които представителният състав и отборите от школата започнаха да тренират още от миналата пролет. Ударно се работеше и по административната сграда, която е с приблизително 9 000 кв. м разгърната площ. В нея се помещават ултрамодерен медицински център, физиотерапия, фитнес, зали за теоретическа подготовка, административни кабинети, ресторант, библиотека, видео зали и пансионат за младите таланти, привлечени в Клуба. Проектът за комплекса е дело на известния български архитект Станислав Николов, а ролята на главен изпълнител на грубия строеж и оформянето на околните пространства и външните връзки беше поверена на бургаски компании, които се справиха отлично с поставените им задачи.

В експресни срокове бяха финализирани работите по външната канализация, поливната система, газовото стопанство и пречиствателната станция. В кампуса има изградени две рампи за бягане под различен наклон, чийто модел е взаимстван от немски спортни комплекси. Обособени са и специални стълби за физическата подготовка на футболистите, както и два малки басейна за водни процедури и възстановяване.


Любопитна подробност е, че за едното от игрищата с естествена трева са използвани български чимове от Монтана, а другото е със тревна настилка от сорта „Херкулес” от Гърция, като заложената идея е спортистите да тренират и привикват към различни типове игрални терени, характерни за повечето български клубове.

Изграждащият се Спортно-тренировъчен комплекс в бургаския квартал Сарафово със сигурност няма аналог в България и изстрелва „Черноморец - Бургас” далеч преди останалите клубове в страната, като го доближава до наложените западноевропейските стандарти, от които всъщност е взаимстван и моделът за „Гнездо на акули”. Базата отговаря на последните изисквания за качествена практическа и теоретична подготовка, възстановяване и почивка на футболистите.

Амбициите и вижданията на ръководството футболния клуб са общата площ на комплекса да нарасне от 32 на 50 дка. Преговаря се за закупуване на още няколко съседни парцела земя. Когато това се осъществи, в Спортно-тренировъчният комплекс ще бъдат изградени още 3 нови допълнителни футболни терена.