Старши треньорът на Левски Ратко Достанич даде обширна пресконференция преди началото на сезона в А група. Сръбският специалист говори и за жребия в Шампионската лига, който противопостави Левски с Дебрецен:

- Г-н Достанич, какво мислите за жребия, който Левски изтегли в Шампионската лига?

- Добре, аз съм готов да отговарям за жребия, но преди всичко държа да говорим за шампионата. Първият мач е с Ботев и това е най-важно за нас. Всички видяхте сами жребия, няма какво да повтаряме нещата. За нас най-важното е да няма еуфория. На всяка цена искахме да избегнем състава на Ред Бул, който е много силен. Дебрецен е тим, който не познавам много добре. Трябва да направим всичко възможно, за да ги разузнаем. При нас всичко трябва да остане спокойно. Трябва да сме готови по най-добрия начин, защото на този етап от турнира, няма слаби отбори. Имаме нужда от много голяма подкрепа от страна на феновете ни, както беше срещу Баку. Очаквам на втория мач също да има голяма подкрепа, защото Унгария не е далеч. Важно е нашите играчи да знаят, че ни чака много труден двубой, в който всичко може да се случи. Имам доверие в моите футболисти, а Левски не се страхува от никой. Ако се раздават, както го направиха срещу Литекс и Баку, мисля че феновете ще са доволни.

- Може ли да подцените мача с Ботев Пловдив?

- Не, това не може да се случи. За нас няма шампионат, няма Европа, трите точки са най-важни. Както добре знаете, нашите футболисти са професионалисти и трябва да подхождат по такъв начин. Който играе добре срещу Ботев, ще си отвори вратата за Европа, който не го направи, няма какво да прави с нас. Това е истината.

- Разликата между Шампионската лига и Лига Европа в пари е 6 милиона евро. Това ли е мачът на годината?

- Със сигурност, ако гледаме от финансова гледна точка. Аз не се занимавам с тези неща, но знам, че е важно за клуба. Мисля, че няма какво да загубим, може само да спечелим. За нас най-важно и задължително беше да бием ФК Баку. За да си футболист на Левски, трябва да се раздаваш на 300 %, да бъдеш концентриран и интелигентен. Ще направим всичко възможно, за да влезем там.

- Г-н Достанич, какви са очакванията ви за сезона в А група?

- Първо, трябва да покрием целите на Левски, а те както знаете, са да бъде на първо място и да печели. За нас е важно в тези мачове младите ни футболисти да покажат, за какво става дума, и дали имат място в мачовете от Европа. Във всеки двубой ще търсим атаката и победата. Това са целите на Левски и пътят, по който искаме да вървим.

- Съперникът ви има много проблеми, ще правите ли промени във вашия състав?

- Съжалявам за проблемите на Ботев, но те не ни касаят. За мен е най-важен е нашият отбор и винаги ще бъде така. За жалост, имаме доста контузени футболисти, които и да искам няма да играят. Ще обърна внимание на футболистите, които играха в последните три срещи и им е нужна малко почивка. Ние имаме 25 играчи, сигурен съм, че всеки от тях може да помогне и Левски да спечели мача.

- Възможно ли е Саша Симонович да направи своя дебют?

- Преди два дни ви казах, че за нас е най-важен колективът. Няма значение, дали говорим за Саша, или за Дарко. Искам всички да играят по един и същ начин. Ще запазим системата. Колкото до Саша, ще говорим, ще видим днешната тренировка, ако е готов може и да играе.

- Нивото в Шампионската лига е по-различно. Вие като треньор би трябвало да искате нови играчи, въпреки че от ръководството твърдят, че селекцията е приключила, така ли е?

- Това е ваше мнение и аз го уважавам. За мен обаче е най-важна атмосферата в клуба и съблекалнята. Тези футболисти си заслужиха участието в Европа. Ако излезе добра възможност, няма да я пропуснем, но искаме да бързаме и да грешим със селекцията. Знам, че това интересува журналистите, но аз искам добра атмосфера в съблекалнята, тези футболисти заслужават да покажат, какво умеят в Европа.

- В миналото е имало моменти, когато Левски се проваля след успех в Европа, сега възможно ли е?

- Бъдете сигурни, че няма да стане.

- Имате ли някакви проблеми с Дениран Ортега, както се пише в някои медии?

- Аз имам принцип да казвам това, което мисля в очите. Имаме отлична атмосфера в отбора, така че не искам да се занимавам с глупости.

/Използвани са въпроси и на колеги от други медии./