Главният скаут на Левски Дончо Донев присъства на награждаването на най-добрите млади футболисти от турнира „Децата и футболът”. Той говори пред журналисти за случващото се в „синия” клуб.

„Опоку е добър млад футболист със страхотни качества, заяви Донев по адрес на вече бившия играч на Левски. Не искам да влизам в подробности, но човекът си имаше проблеми. Наистина проблемите му бяха много сериозни. Това ни накара да разтрогнем договора по взаимно съгласие.”

Донев очаква Левски да подпише договори с няколко нови футболисти през зимната пауза.

„Мисля, че с двама-трима ще подпишем, предположи Донев. Това е нормалната бройка, защото през лятото привлякохме седем. Няма как да привлечем същата бройка. Виждаме че адаптацията в България е много трудна, въпреки че през лятото привлякохме трима национални състезатели, привлякохме футболист, играл в четвъртфинал на Шампионска лига и пак им е трудно. Просто им е трудно за толкова кратко време да се адаптират. Сега, ако вземем същата бройка футболисти, то трудно ще се получат нещата. Надявам се с 2-3 класни попълнения да достигнем до така жадуваната шампионска титла през това първенство.”

Според Донев Левски ще търси нови футболисти на всеки пост.

„Имаме ги набелязани желаните от нас играчи, сподели Донев. Има още време. Следим ги. Решението по евентуалното им привличане, може би ще го вземем към средата на декември месец. Моята мечта е да привличаме български футболисти, които да се адаптират по-лесно. Надявам се тези малките, които тук бяха наградени от техните батковци, един ден искам в Левски да заиграят само български футболисти. Наскоро бях на мач на балкански гранд, където играеха само местни футболисти, нямаше чужденци. За съжаление, в момента такава мечта е неизпълнима. Надявам се това, което правим сега в Левски, с новата база и новите терени, да даде плодове и през 2014 година, когато е 100-годишнината на клуба, поне 90% от играчите в първия тим да са само българи. Зимната ни селекция няма да е само от чужденци. Искаме и българи, но въпросът е да стигнем до споразумения с клубовете, от които искаме да ги вземем. Оказва се, че българските футболисти са по-скъпи от чужденците. През лятото селекцията не бе въобще скъпа, повечето привлечени бяха със свободен трансфер. Ще направим всичко възможно да закупим българи през зимния трансферен прозорец.”

Дончо Донев призна, че се следят футболисти от сръбското първенство, но не само от него. Той не е разочарован от нито един от направените през лятото трансфери.

„Не съм разочарован от нито един трансфер, заяви Донев. Де Карвальо няма какво да го коментирам. Жоао Силва вече започна да доказва своите качества и той е с тригодишен договор, на 22 години е, португалски младежки национал е. В бъдеще ще покаже още повече какво може. Прохазка е национал на Словакия. Надявам се да заиграе още по-добре, да се успокои. Той е прекрасен професионалист. Марсиньо, който до момента е длъжник на отбора, оказа се, че при него адаптацията е най-трудна, а ние смятахме обратното. Все пак е играл на ниво четвъртфинал на ШЛ. За Станислав Ангелов ще кажа, че е опитен играч и Левски има нужда от него. В крайна сметка ние сме на първо място, фактите го показват. Да, отборът не играе така, както на нас ни се иска и от страна на привържениците на Левски, но трудно стават нещата.”

Дончо Донев отговори и на въпрос, свързан с адаптацията на младите футболисти от клуба в първия отбор.

„Аз не бих казал, че адаптацията им не върви, смята Донев. С Вутов дори, според мен, се прекалява в дадени моменти. Той играе в две възрасти в Левски, играе в национален отбор и търсим начини да го внедрим и в първия отбор на Левски. За момента на преден план са братята Цоневи и Вутов и се надявам, че те ще намерят място в първия отбор. Писмени оферти към наши играчи няма, но и ние не искаме да продаваме футболисти, искаме да направим силен отбор.”