Легендарният за българския футбол треньор Димитър Пенев бе специален гост в празничната програма на Дарик радио. Медията отпразнува днес своя 18-и рожден ден. В студиото освен Димитър Пенев бе и Иван Вуцов. Двамата си спомниха за изминалите години, когато са се състезавали в името на България.

“Благодаря за поканата, която получих с моя стар приятел. Много бързо прелетяха тези 18 години, защото и г-н Радев е бил на квалификациите и се познаваме с него”, започна Пената.

“Футболът и днес ми носи много радост, като преди. Човек като има много добри спомени, отваря отново страниците, за да си спомни какво е било и да се почувства добре”, каза още Пенев. Той си спомни и за квалификациите през 1966 година, когато печално си вкарва автогол в мача срещу Израел.

“Когато има рикошет, специалистите не винаги ги броят, както трябва при рикошет. Това беше много важен мач (срещу Израел), ние бяхме една класа над тях, но климатът не беше добър. Резултатът стана 1:1, а след това отбелязахме един добър гол на Аспарухов и отидохме на бараж с Белгия. Направих едно разтежение преди мача и не взех участие в двубоя”, спомни си изминалите дни Пенев.

Двамата не подминаха и темата с автогола на Иван Вуцов, отбелязан с летящ плонж в мача срещу Португалия на световното първенство през 1966 година в Англия.

По повод на автоголовете, Димитър Пенев заяви в типичния си стил: “Ако защитата не брани, ти се приписва всичко, дори и автогол.”

“Нашите футболисти и качеството нарасна при третото участие на световно първенство. Започнахме много често да трупаме контакти - приятелски срещи. През 1994 година ние имахме десетки футболисти, които отидоха в европейските клубове. Всичко това оказа своето влияние за нашия футбол. Трябва да споменем и квалификацията с Франция. Лично преди срещата г-н Радев ни пожела успех. Преминахме заедно с него“, добави Димитър Пенев.

“ЦСКА и Левски винаги са искали добри футболисти в съставите си. Когато има по-малко състезатели от Левски и ЦСКА в националния отбор, тимът е слаб”, разкри още малко от философията си за футбола големият български треньор.

“Все още ни се иска с Иван да бъдем полезни на нашия футбол. На никой няма да откажем да направим един анализ за футбола”, завърши Димитър Пенев.