Финансовият директор на Литекс Величко Дихонов взе отношение относно скандалите по време на мача с Левски, обидите от страна на Георги Марков и декларацията на "синия" управителен съвет срещу рефера, БФС и Литекс.

"Приемам като опит за ескалиране на напрежението в българския футбол декларацията на многоуважавания съперник ПФК Левски, която един бивш доносник на Държавна сигурност сведе до знанието на медиите", казва Дихонов пред официалния сайт на Литекс.

Gong.bg публикува пълната декларация на „оранжевите” без съкращения и редакция.

"Назидателните заключения в нея и заплахите за изключване до живот са характерни за друга безвъзвратно отминала епоха. Днес България се развива в условията на демокрация, в която вече няма миропомазани отбори, а на върха са онези, които най-много заслужават. Затова и в отминалите години, в които Литекс бе далеч от първото място, ние нито веднъж не сме си позволили глупостта да станем за смях, обвинявайки правителство, държава и извънземните, че не сме първи. В тези години Литекс неведнъж и дваж си изпати от "организацията" на “Отбора на народа”. Нашият тим загуби финала за купата на България в Стара загора, след като срещата бе опорочена от съдия, за чиито престой у нас се грижеха от "Герена". Миналата година двубоят в "Подуяне" бе ръководен от румънски арбитър, близък до рафинерията зад Дунава, чиито собственик близък до Левски. Същият този човек не ни даде очевидна дузпа и изгони Станислав Манолев защото се е осмели да влезе в наказателното поле на "сините". Ние обаче не казахме нищо, освен че поздравихме победителите. В състояние съм да изброя десетки мачове с Левски, в които представители на домакините плашеха съдиите в стаята им. Даваха се дузпи на Георги Иванов без да има защитник на Литекс около него. Да не говорим за безкрайните ексцесии на терена и около трибуните.

В сряда вечерта обаче Байганьовщината хвърли черно и лепкаво петно върху българския футбол със случилото се на "Герена". Затова не мога да продължа да мълча. Един бивш конституционен съдия си позволи да нарича "селяндури" жителите на Ловеч, град,които не той, а Апостолът на свободата Васил Левски избра за своя революционна столица, и да иска саморазправа с тях. До такава се стигна в ложите на стадион "Георги Аспарухов", където бяхме нападнати и обстрелвани с всевъзможни предмети, само защото съдията се осмели да даде заслужен червен картон на играч на Левски. На самия терен пък станахме свидетели на изстъпления, нямащи нищо общо с традициите на Левски. Станахме свидетели как един обезумял треньор насъскваше свои футболисти да малтретират съперника, докато не го извадят от игра. Планът успя и след ритниците от Миланов и Бардон, днес Дока е в болница. Не му прави чест на Гонзо ,че караше децата да скрият топките и даваше указания да се развали мача с провокирани от “сините” мелета.

Въпросният доносник на политическата милиция Николай "разкри", че ако Левски бе победил в сряда, то е щял да стане шампион. Кое му дава право да твърди това, когато остават още цели 17 кръга!? Или се връщаме към смутните времена в началото на века, когато след победата в Ловеч в третия кръг, на "Герена" дадоха банкет за..поредната си титла, докато ние купувахме билети за Румъния на един компрометиран вратар!?

В последните 11 години в Ловеч се опитваме да създадем футболен клуб по европейски образец. Инвестирахме в тотален ремонт на стадиона, в изграждане на подготвителна база, създадохме първата в България детско-юношеска Академия, която днес е еталон за професионална работа. Затова няма да търпим бивши доносници да принизяват направеното от всички работещи в ПФК Литекс, само защото са имали "нещастието" да работят в град, дал на България "Върви народе възродени" и първия български космонавт Георги Иванов. Той знае ли как се вадят лични пари за футбола? Нека да каже дали някога си е купувал билет за мач на своя отбор?

Ако това ще успокои лумпените, които предизвикаха ексцесиите на "Герена", ако ще изкорени Байганьовщината, то в Ловеч сме съгласни Левски да бъде обявен за пожизнен шампион, а ние останалите простосмъртни просто ще играем футбол".