Малийският защитник на Левски Сюлейман Диамутен даде интервю, в което разкри какви са били мотивите му да премине при „сините” от София, напускайки Лече.

Наистина съм доволен, че направих този избор. Това е важен избор, защото Левски има наистина забележителна история. Печелил е титлата, ако не бъркам, 27 пъти /б.р. всъщност 26 пъти/.

При пристигането ти в София на летището каза, че твоят бивш съотборник Валери Божинов ти е говорил много за Левски. Очакваше ли да дойдеш именно в този отбор?

Да, да. Защото, когато говорихме с него, вече знаех, че има възможност да дойда в Левски. Тогава говорихме с него и той ми сподели, че и той е можел да премине в Левски, но в крайна сметка отиде в Лече. Божинов ми сподели: „ Ще ти кажа едно нещо. Върви там, отиваш в голям клуб и невероятен град. Той наистина ми говори много, много хубаво. Този разговор с него ми помогна много да направя важния избор в кариерата ми. И наистина съм доволен, че съм в Левски.

Каза, че в началото на януари си влязъл в контакт с Левски. Освен това си имал и две предложения от клубове в Серия „Б”. Кога взе решението за Левски?

Още в началото на трансферния прозорец моят агент е разговарял с Левски за евентуалния ми трансфер. После дойдоха и други предложения, по-точно от два испански клуба, но нещата не се развиха, не знам по какви причини. Реално конкретните преговори с Левски започнаха три дни преди да дойда в България. Първо се свързаха с моя мениджър и два дни по-късно вече пристигнах в София за медицинските прегледи. След това вече пристигнах и на лагера в Турция.

През последните 10 години си играл непрекъснато в по-големи първенства от българското – в италианските Серия „А” и Серия „Б”. Как се чувстваш физически, понеже не си играл напоследък в официалните срещи?

Наистина съм играл през последните 11 години в италианския шампионат. А що се отнася до физическото ми състояние, чувствам се добре. Винаги съм тренирал с пълно натоварване. Да, вярно е, че малко ми липсва игровата практика, но сега, когато съм тук, ще видим какво може да се направи. Но физически нямам проблеми.

Миналия сезон в Левски играеше един нападател от малийски произход, който вкара много голове – Гара Дембеле. Дали го познаваш?

Не го познавам лично, но Божинов ми е говорил за него. Аз не участвах в Купата на Африка по различни причини. Надявам се да се представя силно с екипа на Левски и да постигнем целите си. Намираме се на три точки след първия в класирането. Не искам сега да се изхвърлям, затова няма да посочвам конкретните ни цели.