Литекс и ЦСКА завършиха наравно 1:1 в първото голямо дерби от новото първенство в България. Двубоят предложи всичко, което може да се види в един футболен мач – два гола, три червени и дванадесет жълти картона и истински екшън на терена. Двата отбора се хвърлиха сериозно в битката и въпреки че това бе едва първия кръг от шампионата, те показаха доста хубави неща на Градския стадион в Ловеч.

ЦСКА започна по-активно и в първите десет минути Петре, Неи и Ододжи пробваха късмета си, но вратарят на домакините Тодор Тодоров бе на мястото си. Последваха добри атаки на Литекс, като при една от тях, в 27-та минута Ивелин Попов получи възможност да стреля от пряк свободен удар. Младежкият национал стреля прецизно и удари гредата на вратата, пазена от Ивайло Петров.

Точно преди края на първото полувреме реферът Цветан Георгиев реши да вземе нещата в свои ръце и започна да раздава картони. Той показа втори жълт картон на Сандриньо и остави Литекс до края на мача с 10 души.

До края на първите 45 минути Малката баничка вдигна жълт и на Ивелин Попов, а старши треньорът на ловчанлии Ферарио Спасов извърши смяна, като пусна в игра Станислав Генчев на мястото на Бето.

Най-интересното обаче тепърва предстоеше.

След почивката, отново ЦСКА започна устремно, като в 51-та минута Флорентин Петре направи едно от най-красивите изпълнения в мача. Той отправи страхотен фалцов шут от воле от границата на наказателното поле по диагонал, но и този път Тодоров спаси. В следващата атака на „армейците” Петре центрира, а Валентин Илиев засече с глава, но топката мина на сантиметри от вратата.

В 58-та минута отново реферът Георгиев бе главно действащо лице на терена, като реши да изравни силите и изгони Александър Тунчев. Капитанът на ЦСКА свали грубо на земята Том и получи втори жълт картон и напусна преждевременно.

Малко по-късно и публиката на „червените” показа, че е на стадиона, като няколко минути не позволи на Ивелин Попов да изпълни корнер, тъй като го замеряше с бутилки и парчета от седалки.

В 69-та минута влезлият като резерва Куидо Ланзаат се оказа спасителят на ЦСКА. Холандецът успя да избие от гол линията една топка, изстреляна от Станислав Манолев с глава.

Точно когато мачът бе започнал да навлиза последния си, решителен етап, Литекс успя да открие резултата. Бударен подаде перфектен пас от своята половина, намери Том в наказателното поле и той с трудно изпълнение успя да прехвърли излезлия напред вратар Петров.

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов пусна в игра и последния си коз - Георги Чиликов и този ход се оказа печеливш. Веднага след това обаче наставникът трябваше да прекроява плана си, тъй като „армейците” останаха с девет души да обръщат мача. Тодор Янчев пробва удар от бойните спортове срещу Том в средата на терена и получи директен червен картон.

Сякаш това амбицира съотборниците на Янчев и съвсем скоро те успяха да върнат попадението. При едно центриране отляво в 82-та минута, топката стигна до Чиликов и той в единоборство с Тодор Тодоров прати топката в мрежата за 1:1.

До края на мача Литекс имаше лек превес, но така и не успя да стигне до победен гол.

Като цяло, домакините демонстрираха по-добра игра, логично, предвид факта, че вече изиграха два официални мача. ЦСКА в същото време показа, че има потенциал, и Младенов може да е доволен от новите си попълнения Неи и Ланзаат.

* Заглавието е заето от коментаторите на мача - Ники Александров и Иво Йовчев.