VII Конгрес на Българския футболен съюз ще се проведе днес. Изборът ще стартира в 10:30 часа в Зала 3 на НДК в София. Очакват се 565 делегати от цялата страна, както и 100 гости да присъстват на процедурата.

Единственият кандидат за президентския пост на БФС е Борислав Михайлов. Той бе издигнат от Черноморец 2003 (Бяла), Септември (Сф) и Левски (Стражица).

Най-изявеният противник на настоящата футболна власт е Христо Порточанов. През последните седмици той на няколко пъти обяви, че Конгресът е нелегитимен и това ще бъде потвърдено и от съда.

„Конгресът е свикан от незаконен орган. Софийски градски съд също каза, че този орган е незаконен. Решенията на съда са доказателства, че аз не дрънкам глупости. Естествено, че аз ще оспорвам решенията взети на Конгреса на 14 февруари, ако такъв се проведе“, заяви в края на януари Христо Порточанов.

На другия полюс е Борислав Михайлов, който преди няколко дни, на въпрос, дали съдът може да не признае решенията от този конгрес, сподели: „Ние сме сдружение и се събираме по всички правила на нашия устав. Винаги съдът може да каже всичко. Всяка една жалба трябва да бъде разгледана. Нито един член на футболния съюз не е попитал, дали е легитимен, или не, всичко е ОК и избират свое ръководство, бюджет, промени в устава и така нататък. За мен няма никакъв проблем.“

На 24 януари Борислав Михайлов се обърна към клубовете с думите: „Със свое решение от 17.01.2014 г. Софийски градски съд извърши вписване на Изпълнителния комитет на БФС в състав от периода преди провеждането на VI Конгрес на 30.01.2009 г. По същество това не променя нищо, тъй като президентът, както и по-голямата част от състава на досегашния Изпълнителен комитет остават същите. Подготовката за провеждането на върховния футболен форум продължава по план и Ви очаквам в работно настроение на 14.02.2014 г. в зала 3 на НДК."

Настоящият президент на Българския футболен съюз обеща, че това ще бъде последният му мандат на този пост. Той уточни, че президентите на клубовете няма да бъдат вадени от изпълнителния комитет на футболния съюз: „Това са хората, както и да ги наричаме, заради които има футбол в България. Те дават лични техни средства.“

От своя страна, голяма част от футболните президенти на клубовете вече се обявиха в подкрепа на Борислав Михайлов.