Национален клуб "Гунди" организира богата програма в чест на 70 години от рождението на синята легенда Георги Аспарухов - Гунди.

В Пресклуб "България" се събраха председателят на клуба Руслан Вуцов, неговият баща и съотборник на Гунди Иван Вуцов, председателят на националното сдружение на ветераните Димитър Ларгов и дългогодишният президент на Професионалната футболна лига Валентин Михов. Вдругиден в 10:00 часа сутринта на стадиона в село Войняговци започват мачовете от детския футболен турнир с участието на 8 отбора - Левски, ЦСКА, Славия, Септември, Миньор Пк, Ботев Пд и Марица Пд. На 30-и този месец в квартал "Редута", където е родната къща на Гунди, ще се проведе турнир за ученици до 7-и клас с 4 отбора. Началото е в 17:30 часа в двора на 31 училище в община Слатина. Ден по-рано в градския музей в Ботевград ще се прожектира филм за Гунди. На 4 май, рождения ден на незабравимия футболист, пред неговия паметник на стадион "Г. Аспарухов" ще бъдат положени венци и цветя.

Пикът на проявите е на 9 май, денят на Европа и на освобождението от нацизма. Датата има и друга символика - светинята на Левски и на националния отбор Гунди играеше с №9. В 17:30 часа на терена ще излязат ветераните на Левски и на Ботев Пловдив, другият отбор, с който е свързана кариерата на нападателя. Вечерта след мача всички съотборници на Гунди ще седнат заедно около трапезата и ще се отдадат на спомени за футболиста с голямо сърце.

Деца и ветерани ще играят футбол за 70-годишнината на Гунди

източник: БГНЕС

"Гунди беше рядко интелигентно и възпитано момче. Не си спомням да е дал повод за интрига. Няколко дни преди гибелта му беше малтретиран на среща между червени и сини и тогава за първи път не издържа и удари един човек /Пламен Янков/. Наказаха го и в следващия мач за Купата на България след 3 дни нямаше да играе. Той замина за Враца и повече не се върна", сподели с вълнение Иван Вуцов. "Гунди ваеше превъзходно с глава топката. Беше много трудолюбив и оставаше след тренировки да отиграва голови положения. Беше и много пъргав, нещо необичайно за хората с висок ръст", добави Вуцов. /БГНЕС