На финала на първенството сме и отвсякъде струи напрежение. Разбира се, най-вече около това кой ще стане шампион, защото замесени са обичайните заподозрени Левски и ЦСКА. Но също около битката в зона „Европа“, както и в борбата за спасение. Децибелите се покачват – остават само още три решителни кръга.

По-спокойно, момчета! Укротете топката, както се казва на футболен език. Не забравяйте, че това е само една игра, макар и най-обичаната. И вземете назаем поне за малко хартиената топка от немците. Коя хартиена топка, ще попитате. Е как коя – онази, която класира Вердер за тазвечершния финал в турнира за купата на УЕФА срещу Шахтьор. Сетихте се, нали? Когато незнайно как попаднала на терена хартиена топка срещна истинската, тя подскочи и излезе в корнер. А от този корнер Вердер вкара решителен гол на своя вечен съперник от Северна Германия Хамбургер.

И как възприеха случката тевтонците? С чувство за хумор. В Бремен търсят място в клубния си музей за неочаквания съюзник, а в Хамбург се шегуват, че топчицата от хартия била в засада...А, повярвайте ми, Вердер и Хамбургер хич, ама хич не се обичат. Но въпреки трите сериозни поражения от врага за двайсетина дни – на полуфинала за купата на УЕФА, на полуфинала за купата на Германия и в уж нищо не означаващия поне за Вердер шампионатен мач, „хамбургерите“ намират сили да се усмихват.

Ще кажете – ние сме на Балканите, а на немците всичко им е ОК. Прави сте! И все пак търсете повече усмивки и не хабете излишни нерви. Знаете, че у нас винаги има кръговрат на нещата. Едната година шампион е ЦСКА, на другата година първенец е Левски.

Споко!