Футболното хулиганство е комплексен проблем, който не трябва да се прехвърля само върху МВР. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред Нова телевизия по повод ексцесиите по време и след мача между Левски и ЦСКА. „Ако погледнем във всички европейски държави, там футболното хулиганство почти отсъства и дори полицията вътре по стадионите не охранява футболните мачове, а има съответните стюарди. Трябва да има повече работа с фен клубовете”, поясни Цветанов.

На вчерашната среща между кмета на София, спортния министър, шефа на БФС и вътрешния министър беше решено вечното дерби между ЦСКА и „Левски” да се играе само на Националния стадион. Въвеждането на общественополезен труд за провинилите се фенове, използването на дрегери на входовете на стадионите и забрана за шествие из столичните улиците - това са само част от предложенията, които бяха обсъдени.

Министърът на вътрешните работи организира срещата, заради събитията по време на дербито между „Левски” и ЦСКА, и даде оценка за работата на полицията. По думите му действията са били навременни и ако не са били предприети тези адекватни действия от съответната охранителна полиция, в случай е можело да се стигне до по-тежки инциденти с нахлуване на феновете на футболния терен.

Вчера коментирахме с президента на БФС и с фенклуба на „Левски”, който в последните две години е с изключително добро поведение на мачове, докато при ЦСКА трябва да се поработи, допълни вътрешният министър. „Трябва да има и завишаване на глобите. Ако този мач се играеше на националния стадион, имаше възможност най-агресивните да бъдат изтеглени през транспортния ход на Г сектор, а останалите фенове да си наблюдават футболната среща. От всичките 24 души, които бяха задържани тогава - 22-ма са с наложени глоби от 200 до 1000 лева”, поясни вътрешният министър.