Ако постави човек таблицата за есенното класиране на А група до списъка с осемте четвъртфиналисти за Купата на България, ще види някои прилики. Между челната осмица в шампионата и великолепната осморка в купата има 5 съвпадения. Виждаме и на двете места четирите „Л“-та – Левски, Литекс, Локомотив София и Локомотив Пловдив. Именно това са отборите, които афишираха и най-големи апетити за спечелване на втория по сила турнир. А това говори за голяма доза логика, независимо от по-адреналиновия регламент на турнира.

Петицата „еднакви“ се допълва от Пирин.

Има и някои разлики. Вместо Славия – Ботев Пловдив. Ах, да – именно канарчетата изхвърлиха белите от турнира. Вместо Черноморец – Черно море. Все морски отбори, пък и приблизително равни по класа.

Има и една „грешка“. Калиакра вместо ЦСКА. Или Вили Вуцовата команда от Б група, вместо убедителния лидер в първенството. Но това са рисковете на професията. Има го във футбола, както се казва.

Прави впечатление, че на всеки етап от турнира отпада по един от сочените за фаворити тимове. Първо бе ЦСКА, после Славия, нататък ще има и други.

Сега, ако в дългите зимни вечери без български футбол, които започват от днес, ви се фантазира, можете да си изтеглите жребий за четвъртфиналите, който да изглежда така: Литекс – Левски, Ботев Пловдив – Локо Пловдив, Пирин – Локо София и Калиакра – Черно море. С други думи едно остро съперничество, едно класическо градско дерби, един непредвидим сблъсък и едно малко морско вълнение за десерт.

Мечтите са безплатни.