Съвместна публикация на в-к "Стандарт" и gong.bg

 

Помните ли как завършихме миналата седмица? Че първенството ще бъде интересно дори и само заради присъствието на ЦСКА. При "червените" това явно е съдба или някакъв вид карма. В моята журналистическа кариера не съм отразявал шампионатна победа за ЦСКА на "Лаута". А тя никак не е кратка. Също така не помня поне три поредни безпроблемни седмици за "армейците". В които да няма драми, скандали, напрежение... Дори в шампионските сезони.
Сбирката на управата в Борисовата градина беше с една-единствена точка в дневния ред: "Бъдещето на Марков". Но смяната на треньора едва ли е най-важната. Това, вярвайте, няма абсолютно никакво значение. Дори Пламен Марков да беше оцелял, нямаше да успее след мача срещу Литекс, или най-късно след гостуването на Спартак, или след вечното дерби, или след 1/4-финала срещу Берое. Марков беше застанал на стартовата позиция на треньорската ски писта и само чудодеен природен катаклизъм би отложил старта на спускането. Като заговорихме за природата, напук на процесите при нея,
в ЦСКА се наблюдава повече от опасно глобално застудяване
Скъсани бяха всякакви топли връзки между треньора и звездното ядро в тима. Хора от управата определено работеха против Марков, Сашо Томов тотално не знае накъде да се обърне и има отчайваща нужда от вътрешен радар, който да му показва вярната посока. Митал пък пак е някъде и му дреме на капата. Забележете: Дучето обобщава настроенията на феновете с екзистенциалното "Най-добре всички да мрем!", а собственикът мълчи и демонстрира безразличие. При така зейналата амплитуда ЦСКА ще върви само и единствено надолу. За предсмъртната агония на "армейския" фен на Митал му пука, колкото на българина за ежегодните наводнения, причинени от река Ганг.
Защо никой не каза кой е футболистът, харесан, избран и взет лично от Пламен Марков? И при Божков, и при Митал/Томов? Защото такъв няма! Защо ЦСКА не иска чужди рефери? Защото няма пари! Защо две поредни основни подготовки се водят в Правец с наличните там за нуждата съперници? А конкурентите играят срещу реномирани тимове в нормални места! Защо спестиха 500 евро, за да не пратят човек от клуба да провери в Анталия каква е хавата, преди отборът да замине и Марков да бъде забит в турнир с безумни правила? Милион причини, довели до позорния старт на "ерата Митал". Нека поне Марков бъде изпратен с достойнство. Обезщетение или компенсация при преждевременно прекратяване на договора? Г-н Марков, забравете тези пари! Може след година да ви поканят в Селекционния комитет, за да опростите дълга. Не приемайте!
Ето как за има-няма седмица, очакваната стомана в ЦСКА се оказва един лек и хвъркат алуминий. Друг е въпросът как така босът на Локо Пд заявява, че за него са важни мачовете до четвъртия пролетен кръг - оттам насетне, който иска, да заповяда да ни бие. Треньорът на шампионите мечтае за 15 поредни победи. Спартак (Вн) цяла седмица се оплаква от липсата на половин отбор, но съм сигурен, че за следващото си домакинство всичко ще бъде наред. Извадете си програмата и вижте с кого е то. А наистина не разбирам Ристосков, който дава еди-какво си продължение на мача в Пловдив, а свири минута и половина по-рано.
Сакън, да не се получи "Парк де Лаута" Още повече, че Костадинов пак бе на стадиона. На другия ден реферът във Варна повтори упражнението - минута по-рано, че да не стане играчка-плачка. Изобщо - филмът "Комиците" с участието на българските рефери продължава. Не че швейцарските им колеги са по-добри. Разбрахме, че спомагателната игра с ръце е в рамките на правилата. Шампионите биха на ходом Спартак, така както по инерция ще станат шампиони. Славия започва приятно да учудва, докато Черно море за последно вкара гол броени дни след като влязохме в ЕС, а имам чувството, че бая време мина оттогава. Но на "Тича" това явно не ги притеснява, след като цяла седмица се радваха като малки деца на новата си придобивка - аквариума с декоративни рибки. Ако още няколко мача не вкарат гол - могат групово да отидат и да си играят по цял ден с животинките във варненския делфинариум или да правят пясъчни фигурки на плажната ивица.
По-рано през седмицата и после през уикенда дуетът Венци Стефанов - Юри Галев придаде откровен хард привкус на събитията. "Козата си сака пръч!" и изказването на самоковския бос относно това кое е най-добре да лапат съдиите вместо свирките си бе класика в жанра. Добре, че момчетата от "Екс-Конелиано" се отърваха от еротичното 69 в головата си разлика, на което ги остави Левски, и гордо прекрачиха в следващата десетка.