Черноморец победи Левски с 2:1 в мач от третия кръг в А група и по този начин свали на земята „сините”, които доста се бяха възгордели след отличния старт на сезона. Голове на Георги Андонов (29’) и Андре (61’) донесоха успеха за „акулите”, а гостите от София стигнаха единствено до почетен гол чрез Сашо Александров (77’).

За разлика от първите си шест мача през сезона, в които показаха отлична игра, в Бургас левскарите бяха неузнаваемо слаби. Черноморец от своя страна не надигра „сините”, но със здрава игра в защита и добра ефективност стигна до трите точки.

„Сините”, които в този мач бяха в своите резервни жълти екипи, имаха по-голямо териториално преимущество през почти целия мач, но не успяваха да се възползват от това и да стигнат до добри шансове пред вратата на Борел. За това помогна и много слабата игра на звездите в миналите мачове Гара Дембеле и Дани Младенов, които бяха доста пасивни в нападение. Дебют за „сините” като титуляр направи Сержиньо Грийн, който не впечатли с изявите си.

Двубоят започна равностойно, като все пак по-активни бяха момчетата на Ясен Петров. Те обаче не стигнаха до нищо опасно пред вратата на Паскал Борел в тези начални минути.

Вместо това, при едно от малкото си положения, в 29-та минута домакините излязоха напред в резултата. Антонио Дос Сантос пое топката пред наказателното поле на Левски и пусна много хитър пас през купа от „сини” бранители, който намери Георги Андонов. Нападателят на Черноморец пое топката и от няколко метра вкара без проблеми във вратата на Петков за 1:0.

В минутите след гола, левскарите не можаха да се отърсят от шока и да потърсят бързо изравняване. Домакините пък заиграха спокойно и добре отбраняваха вратата си.

В края на първата част токът на стадион „Лазур” спря за 5-6 минути, като в това време и играта бе спряна. Паузата доведе до 8-минутно продължение, в което Тасевски имаше добра възможност за гол, но ударът му бе отразен от Борел.

Втората част започна с натиск на Левски, но той отново бе твърде хаотичен и не довеждаше до нищо по-сериозно пред вратата на „акулите”. От своя страна, домакините сътвориха опасни контри и така успяха да стигнат до втори гол.

В 60-та минута центриране от корнер бе засечено от Траян Дянков, но Георги Петков със сетни усилия изчисти в нов ъглов удар. При втория опит обаче, Черноморец не сбърка. Андре засече центрирането на близката греда и с хубав удар отново с глава удвои преднината на своя отбор.

След гола, „акулите” се затвориха още повече в защита и използваха всички възможности да забавят играта. В игра за Левски влязоха Сашо Александров и Исмаил Иса, но и тяхното присъствие не помогна на „сините” поне за частичен успех.

В 74-та минута невероятен пропуск направи Гара Дембеле. След удар на Гаджев от далечно разстояние Борел изби топката в краката на французина, който обаче от няколко метра не можа да вкара в опразнената врата.

В 77-та минута Левски все пак стигна до гол чрез Александров, който от 11 метра майсторски засече центриране на Жоазиньо и с удар от въздуха вкара за 1:2.

До края на мача обаче, гостите не успяха да стигнат до нов гол и така записаха първата си загуба от началото на сезона.

Така Левски остана с 6 точки и заема 4-о място, като бе изпреварен именно от Черноморец. „Акулите” са трети със 7 точки, колкото имат и Локо Пловдив и Литекс.

--

Черноморец – Левски 2:1 (1:0)

1:0 Георги Андонов 29’, 2:0 Траян Дянков 61’, 2:1 Александър Александров 77’

Черноморец: Борел, Зайц, Дянков, Хайри (78’ Терзиев), Старокин, Андре, Педриня, Марсио Нуньо, Дос Сантос, Андонов (62’ Фернандес), Тошев (72’ Морис)

Левски: Петков, Мюлдер, Иванов, Милиев, Минев, Гаджев, Грийн (68’ Иса), Тасевски (59’ Александров), Младенов (79’ Киров), Дембеле, Жоазиньо