Отборът на Черноморец Бургас се обяви категорично против промяната на деня на мача с Литекс от 22-я кръг на А група. Според първоначално обявената информация, пусната на официалния сайт на ловчанлии, но без потвърждение от страна на БФС, двубоят е изтеглен от 18-ти на 15 април. Причина за това е жребият за Купата на България, който отреди Литекс да срещне ЦСКА в София, а мачът е насрочен за 20 април (сряда).

Спортно-техническата комисия към БФС, която трябва да се произнесе по казуса, ще заседава по-късно днес, от 16.00 часа. От страна на Черноморец обаче не са съгласни срещата да бъде изтеглена във времето, още повече, че това според тях противоречи на наредбата.

„Изразявам твърдото несъгласие на ПСФК „Черноморец-Бургас” с готвената промяна. Съгласно разпоредбата на чл. 44 и 45 от Наредбата за първенствата и турнирите промяна в програмата без съгласието на клубовете се допуска единствено, когато се касае до промяна на часа”, заявява изпълнителният директор на Черноморец Бурга” Джан Пиеро Персикети в писмо до Спортно - техническата комисия /СТК/ на БФС, изпратено днес.

„В конкретния случай, не само че не е поискано съгласието на ПСФК „Черноморец-Бургас”, но дори не сме уведомени за постъпило искане за промяна. Считам за изключително некоректно спрямо представлявания от мен клуб да установява от средствата за масова информация за готвена промяна в спортния календар”, се казва още в писмото.

„Позицията на ръководството на ПСФК „Черноморец - Бургас” е, че такава промяна в спортната програма е изцяло в ущърб на футболния ни клуб. Промени в програмата за провеждане на срещите могат да се правят само в изключителни случаи /чл.44 от цитираната Наредба/. Провеждането на срещи от първенството и купата не могат да бъдат приети като „изключителен случай”, който налага промяна в спортния календар. Приемайки тази теза, БФС би поставил в неравностойно положение ПСФК „Черноморец - Бургас” за сметка на ПФК Литекс”, посочва се още в писмото и за пример се дават водещите европейски първенства, в които срещите се провеждат през три дни и никой от отборите няма искания за промяна.

В аргументацията се изтъква също, че спазването на календара се налага и от технически и финансови причини, тъй като всички разходи са планирани за по-късно дата.

„СТК да вземе под внимание становището на ПСФК „Черноморец - Бургас” и да не допуска промяна в определената дата 18 април 2011 г. на срещата между отборите на „Черноморец - Бургас” и „Литекс”. Искрено се надявам, че СТК на БФС няма да дискриминира и да постави в неравностойно положение представлявания от мен футболен клуб”, завършва писмото на изпълнителния директор на ПСФК “Черноморец – Бургас” Джан Пиеро Персикети до БФС.