Футболистите на „Черноморец - Бургас” ще бъдат разпуснати в зимна ваканция от 6 декември. Отборът ще се събере отново на 5 януари и до 8-ми ще премине медицински прегледи. От 10-и до 20-и ще се тренира в домашни условия, след което ще има едноседмичен лагер в Поморие с 4 контроли.

От 28 януари до 1 февруари ”акулите” отново ще „плуват” в бургаски води. На 2 февруари третите в есенното класиране на „А” група заминават на лагер в Анталия, където ще останат до 14-и. И там са планирани 4 контроли срещу отбори, които са на подготовка в турския курорт по същото време.

Последната проверка преди началото на пролетния дял от първенството ще се играе на 19 февруари в Сливен срещу едноименния отбор. „Закована” е и първата контрола – на 21 януари със „Созопол”.

„Държим в Анталия да срещнем сериозни съперници”, заяви старши треньорът Красимир Балъков.

На „Лазур” търсят различни футболисти за засилване на конкуренцията. Зимната селекцията на „Черноморец-Бургас” предвижда привличането на 3-ма - 4-ма футболисти от „Черноморец - Поморие”, както и още 2-3 нови попълнения, като Балъков не обяви конкретни имена.

„Трябват ни различни от футболистите, с които разполагаме. Искам да привлечем качествени играчи за двата фланга. Целта е да се засили конкуренцията, което ще вдигне нивото на играта. Конкуренцията е най-добрият вариант отборът да върви напред. Разбира се, че ще трябва да се съобразим и с рамките на нашите финансови възможности. Трансферната политика е тема на спортния директор Душан Буковац”, заяви Балъков.

Той призна, че има запитвания за футболисти на „Черноморец” от други отбори, но за сериозен интерес е рано да се говори. „Ние също търсим реализация на финанси чрез продажби. В България при добра оферта за състезателя и за клуба винаги си готов да разговаряш. Не като в Англия и Германия например, където могат да си позволят да отсекат, че даден футболист не се продава. Ние имаме желание да задържим всички качествени и добри футболисти, чиито договори изтичат през лятото, но времето ще покаже дали това ще стане. Предстоят преговори. Футболният бизнес е специфичен. Все пак играчите са жива сила, а не домати и краставици”, коментира Балъков.

В персонален план за представянето през есента той отличи израстването на Енис Хайри и задържаното добро ниво от Орлин Старокин. Старши треньорът очаква напролет Муса Койта и Лис Муйтис да разгърнат истинсския си потенциал, след като нямаха време за това през есента.

Запитан дали ще търси промяна в стила на отбора напролет, наставникът сподели, че в България е трудно да създаваш нещо, когато имаш различни условия за игра. „В Бургас терените са отлични, но в други градове са такива, че трудно се играе футбол. Като футболист аз винаги съм търсел красотата в играта, но човек трябва да се съобразява с условията. Ще се опитаме през втория полусезон да играем по-атрактивно и по-резултатно срещу отборите с по-малки цели, които се затварят. Видяхте, че в последните мачове пусках по трима, а не по двама нападатели. Видя се, че има ефект, но в Пловдив се видя и контраефекта. Не е толкова елементарно да се промени стила на един отбор в „перфектните” условия за игра в България”, каза Балъков.