Черно море направи повече от добър старт в пролетния дял на шампионата след равенството на стадион "Българска армия" срещу ЦСКА и накара футболната общественост в България да се отърси от налегналата я летаргия за станалата вече пословична обреченост на провинциалните тимове при гостувания в столицата. Това 0-0 вдигна в същото време високо летвата пред варненския тим, чиито изяви от тук нататък ще бъдат следени с далеч по-голям интерес от страна на медиите. Ремито на "Армията", освен че звучи авторитетно, загатна и за сериозен потенциал и тактическо умение на "моряците". Тази спечелена точка срещу столичния гранд ще повиши значително и изискванията на феновете на тима към любимците им. Поредното предизвикателство е вече налице – домакинството срещу Славия в събота. Със сигурност стадион "Тича" ще пращи по шевовете – гаранция за това е и зажаднялата за футбол публика след зимната пауза. Още повече, че основната част от подготовката си през зимата Черно море проведе далеч от погледа на феновете и журналистите, а именно в турския курорт Анталия. Въпреки това резултатите там и представянето и сега срещу ЦСКА говорят за много сериозна и добре свършена работа в отбрана, където "моряците" трудно допускат голове. Отборът разполага с достатъчно равностойни защитници: Вачев, Александров, Милошевич, Джоров, Бачев и Томаш (последният еднакво добре се справя и като централен защитник, и като опорен халф). За вратарския пост едва ли може да има някакви забележки: Присъствието на класни вратари като Краси Колев, Карамфил Илчев и Йордан Линков говори не само за сигурност, но и жестока конкуренция. С привличането на португалския опорен халф Пауло Диаш (варненския Томас Гравесен) очакванията са заздравяване на тила на тима, още повече, когато и Петьо Костадинов се възстанови. В тази зона има сериозна конкуренция в лицето на Станислав Стоянов, Тодор Паланков, както и на Даниел Георгиев, въпреки че последният се справя достатъчно добре и като офанзивен полузащитник. Диригентската палка в средата на терена пак ще поеме Слави Жеков, от когото се очаква да има по-силни изяви през пролетта. Сериозни са надеждите и към бразилеца Маркос да Силва, който в края на есенния дял от шампионата направи силни мачове като офанзивен полузащитник. Косьо Мирчев и все още ненапълно възстановеният Бойко Величков са сериозна конкуренция на „кариоката”. Лявото крило Мартин Христов пък отдавна е спечелил симпатиите на феновете с нестандартните си ходове и скоростни пробиви.

Като ахилесова пета за Черно море сега се очертава обаче нападението. В контролите през зимната пауза ясно се видя, че головите положение пред противниковите врати трудно биват материализирани. След трансфера на Масена Моке в Китай, наставникът Ясен Петров разполага с трима чисти нападатели: Мирослав Манолов, Георги Андонов и Георги Владимиров. И в контролите, а и в мача срещу ЦСКА треньорът показа, че им дава равни шансове за изява, така че, кой ще заслужи титулярно място, зависи само и единствено от тях самите.

Спечелената точка срещу ЦСКА несъмнено ще даде сериозен импулс на Черно море да се прицели и в евротурнирите. Ето защо при повече спокойствие, концентрираност и себераздаване "моряците" могат да се превърнат в хита на пролетта в родния шампионат.