Безспорно Черно море хвърли трансферната бомба на родния пазар с привличането на Марио Жардел. Чуждестранен футболист от ранга на Жардел никога не е играл в родната А група и на “Тича” влязоха в историята с този трансфер. Да доведеш в българското първенство бивш бразилски национал, носител на златната обувка, спечелил Копа Америка, Копа Либертадорес си е направо подвиг. Визитката му е умопомрачителна, а голмайсторският му нюх достоен за завист. Мнозина ще кажат “Да, но вече гони 37 години...”. И какво от това? Мартин Палермо е на 36 и вкарва на Световното, та Марио Жардел няма да опъва мрежите в родната А Група ли? Никой няма да забрави онези цели 130 гола в 125 мача за Порто. Който може го може.

В крайна сметка той е взет, за да бележи и времето ще покаже дали годините са дали отражение на голмайсторския му нюх. А и за пласирането възрастта не играе. На “Тича” се надяват проблем с аклиматизацията на Жардел да няма при положение, че тук той ще играе в компанията на сънародниците си Адемар, Ели Маркес и новото попълнение Тиаго.

По-важното е, че Супер Марио ще е безценен с опита си на младите Румен Николов и Илиян Капитанов. Юношите на Черно море ще “черпят вода от извора”.

И накрая...мнозина са убедени, че Марио Жардел е дошъл за много пари на “Тича”. Това, обаче далеч не е така. Той е печелил в най-добрите години от кариерата си средно по 2 милиона и 800 хиляди долара на година. Нека да приемем, че акостирането му на “Тича” е авантюра, както за него, така и за клуба. Авантюра, от която ще спечелят както младите футболисти на Черно море, така и многобройните фенове на клуба, които са зажаднели за класен футбол с бразилска марка!