Черно море излиза днес в Турция за втората си контрола от подготвителния си лагер там. Първата на турска земя бе срещу хърватския елитен тим Драговоляц, спечелена с 1-0 с попадението на Бергонси. Вторият съперник днес е Атирау от Казахстан.

Клубът е основан сравнително рано-през 1980 година под името Прикаспиец. 20 години по-късно е преименуван на Акзхаик, а през 2001-а получава настоящото си име Атирау. В елита на Казахстан се изкачва през 2001-а година. В последните 6 сезона играе неизменно там.

Нека да припомним, че през сезон 2003-2004 среща в предварителния кръг за купата на УЕФА Левски и губи на два пъти с 1-4 и 0-2. В първия двубой на два пъти в мрежата на Атирау се разписва настоящият треньор на Черно море Георги Иванов-Гонзо. Останалите два гола са дело на Чиликов и на бившия играч на Черно море Омониго Темиле. Тогава в редиците на Левски играят още бивши играчи на „Морето”-Владимир Герасимов, Асен Букарев и Лусио Вагнер. В реванша за 2-0 се разписват отново Гонзо и Темиле.

Вчера официално 3 годишен договор с клуба от западен Казахстан подписа сенегалският централен защитник Абдулай Диалло.

С него чужденците в отбора стават 10. Повечето от тях са беларуси, но имат сенегалец, камерунци, нигериец, германец и холандец.

При втория си лагер на турска земя тази зима Атирау в последната си контрола до момента среща само за 26 минути украинския Таврия. Причината за прекратяването й е бил проливният дъжд. Прекратена е при 0-0. На 25-и януари Атирау са загубили от германския аматьорски клуб Хавелс с 1-2.