Летният трансферен пазар очерта „зоните на влияние” на българските футболни грандове. Топ тимовете си „заплюха” по едно първенство и попълват съставите си с футболисти предимно от него.

Шампионът и носител на Купата Левски заложи на мароканците. Младежките национали Шахиб Бензукан и Юсеф Рабех се спрягат като сигурни нови попълнения в „синия” тим. Явно селекционерите на отбора са останали възхитени от победата на младежката формация на Мароко над Холандия. Пък макар и в контрола.

Вторият в класирането ЦСКА предпочете европейското. И по-точно португалското. И в цялата работа има много логика. И Стойчо Младенов, и помощникът му Пламен Липински познават добре местния футбол. Ако „червените” наистина вземат мечтаното трио от Бенфика, играчите от местната Суперлига при „армейците” ще станат точно половин дузина, като прибавим сигурните Амунике, Зе Руи и Гарсес. Феновете около Армията вече се бъзикат, че преди мач ще има два разбора – на португалски от Стойчо, и на български от помощниците му.

Литекс заложи на световния вицешампион Франция. Местната Втора лига се оказа изключително привлекателна за ловчанлии и в рамките на седмица край Покрития мост акостираха Бударен, Камбон и Карвальо. Шефовете на „оранжевите” сигурно са останали предоволни от едногодишния престой на Жан Филип Кайе и засилиха френския внос.

Локомотив София пасуваше на международния, но бе много силен на пловдивския пазар. Бронзовите медалисти взеха трима от Спартак и двама от местния Локомотив.

Къде е истината? В Мароко, Португалия, Франция или Пловдив. Очаквайте „минисветовното”. В началото на август! По българските терени.