Футболните федерации на България и Кипър ще си разменят съдии тази пролет като част от споразумение, подписано през 2009-а година. Така най-оспорваните срещи в двете страни могат да бъдат ръководени от рефери от ответната държава.

На пресконференция, на която направи отчет пред медиите и обществеността за 2009-а година, президентът на Кипърския футболен съюз (КОП) Костас Куцокомнис обяви, че дербитата от втората фаза на шампионата най-вероятно ще бъдат поверени на български рефери.

Първенството на Кипър се провежда на две фази. В първата 14-те отбора играят всеки срещу всеки на разменено гостуване в 26 кръга. Във втората фаза отборите се разделят на три групи от по 4 отбора. Първите четири играят отново всеки срещу всеки в нови шест кръга за определянето на шампиона и участниците в Лига Европа.

Трите основни фаворита Апоел, Омония и Анортозис най-вероятно и тази година ще спорят за първото място. Към тях се очаква да се присъедини и отборът на Аполон (Лимасол).

Шефът на кипърския футбол отбеляза още влизането на втори кипърски отбор в групите на Шампионската лига- Апоел (Никозия), както и изкачването на националния отбор на 65-о място в ранглистата на ФИФА.