Литекс победи Спартак Варна като гост с категоричното 4:0 в последния кръг от първенството в А група. Младият бразилски талант на ловчанлии Диего се отчете с хеттрик за успеха на своя тим, като само за няколко мача тийнейджърът доказа страхотния си потенциал и оправда доверието на треньорския щаб. За Спартак това бе последният двубой в елита поне за година напред, тъй като „соколите” изпаднаха и през следващия сезон ще играят в Б група.

И двата състава във Варна днес бяха с експериментални състави, като вратарят Банков бе най-опитният в групата на Спартак, а в титулярите на Литекс личаха имената на Радостин Кишишев и Ивелин Попов. „Оранжевите” бяха водени от Цанко Цветанов, заради наказанието на старши треньора Станимир Стоилов.

Едно от най-интересните неща в мача се случи на трибуните, още в първия четвърт час, когато се получиха леки ексцесии под козирката на стадион Спартак, където имаше и фенове на Литекс, което принуди охраната на съоръжението да ги измести по встрани в сектора за гости. При ескалиралото напрежение се появи, за да успокои страстите и Живко Великов, но всичко това изглеждаше смешно на фона на безкрайно спокойния мач.

Диего се разписа в 43-та минута, с което откри резултата, а после се отчете с попадения още в 68-та и 75-та минути. Капитанът Ивелин Попов също записа името си сред голмайсторите, като след добра акция на Диего топката достигна до него и бе точен в 55-та минута.

Литекс приключи първенството на четвърта позиция, с 58 точки в актива си, но все пак ще играе в Европа догодина, благодарение на спечелената Купа на България. Спартак Варна финишира предпоследен, с 25 точки и през сезон 2009/10 ще играе в Б група.