Миодраг Йешич претърпя втора поред загуба и първа за първенство при повторния си престой в Литекс. Сръбският специалист и неговите футболисти отстъпиха с 1:2 при гостуването на Ботев Пловдив в дербито между 3-ия и 4-ия във временното класиране. Срещата от 31-ия кръг на челната седмица прекъсна „сухата“ серия на ловчанлии от начолотао на плейофите, но брилянтният гол на Кирил Десподов не бе достатъчен да заличи слабото първо полувреме.

ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

За Ботев на два пъти бе точен Юнес Хамза, който се разписа от дузпа в 9-ата минута и в 70-ата след хубава асистенция на Йордан Христов. Благодарение на тях пловдивчани нанесоха трето поредно поражение на днешния си съперник и се приближиха на 4 точки от триото на върха.

На тренировъчното игрище в Коматево домакините се възползваха по перфектен начин от огромното присъствие на младоци в състава на Литекс. За повторния си дебют като треньор на Литекс в А група Миодраг Йешич гласува доверие на футболисти като Илия Миланов, Румен Руменов, Кирил Десподов и Иван Горанов, като именно последният сбърка фатално в 8-ата минута.

Дошлият със свободен трансфер от Берое футболист бе един от четиримата, които Вандер Виейра размина отдясно. Бразилецът осъществи фантастичен рейд и се канеше да центрира, когато Горанов го препъна в наказателното поле и Цветан Кръстев посочи бялата точка. Оттам Юнес Хамза нямаше грешка, като стреля в центъра на вратата за 1:0. Това бе четвърти гол с екипа на „жълто-черните“ за тунизиеца, който вкара два на Лудогорец в началото на пролетния дял и един на Локомотив Пловдив.

Много скоро резултатът можеше и да набъбне. Вандер за пореден път мина като на парад отдясно по атаката и центрира полувисоко пред вратарското поле, но та Александру Куртеан не нанесе много сполучливо воле, а Феребори Доре фаулира вратаря Пиргов при битката за високата топка.

В 17-ата минута Горанов бе на път да допусне втора сериозна грешка, когато позволи на Вандер да го притисне и почти да му отнеме топката. Ако съдията не бе отсъдил малко спорно нарушение на бразилеца, последният щеше да пробие необезпокоявано до наказателното поле. Няколко минути след тази изява на младежкия национал Йешич го смени, като на негово място се появи Юрген Джазула.

С това обаче балансът на силите никак не се промени, а в 27-ата минута Ботев пропиля нов шанс за гол. Вадер отново се понесе отдясно, комбинира на скорост с Христов и центрира остро по земя във вратарското поле. Там Пиргов закачи с ръка топката и попречи на Доре да я засече, а секунда по-късно Страхил Попов изчисти пред погледа на Куртеан.

Шест минути преди паузата „канарчетата“ отново се разминаха с гола. Вандер центрира от корнер вдясно от вратата, на първа греда Хамза пробва да засече с пета, но вместо това само отклони към Бенга. На два метра от голлинията защитникът пробва да стреля от воле, но играч в оранжев екип го блокира.

Литекс показа признаци на съживяване едва през втората част, главно заради влизането на Данило Асприля вместо незабележимия Миро Манолов. Колумбиецът почти веднага отпарви и първия точен шут към вратата на Стаховяк, който бе уловен от вратаря без проблеми.

Ловчанлии поизравниха играта главно заради по-активната си преса в половината на противника, която доведе до не една и две грешки при изнасянето на топката от Ботев. Мъри Стоилов обаче намери начин да реши с това с вкарването на Мариян Огнянов вместо Доре, с което премина към схема 4-2-3-1. Малко преди смяната Вандер също пропусна изгодна ситуация, след като получи непокрит вдясно от дъгата. Бразилецът шутира фалцово с левия крак, а топката профуча на сантиметри над гредата.

Ботев наглед нанесе много тежък удар на противника в 70-ата минута. Резервата Мариян Огнянов пусна тънко към Йордан Христов отдясно по атаката, а капитанът прокара топката между краката на Александър Цветков, за да се впусне в наказателното поле. Там той с лекота намери Хамза пред празната врата и тунизиецът направи 2:0.

Литекс обаче отговори мигновено. Кирил Десподов пое топката в центъра на терена и макар да бе задържан от Георги Сърмов продължи да тича към вратата. 17-годишният младок с лекота надбяга Сивард Спрокел и с шут в близкия ъгъл смълча феновете на домакините.

Те за малко да получат нов повод за радост десет минути преди края заради грешка на Пиргов. Вратарят тръгна от рано да пресреща центриране на Анисе отдясно, но малгашът насочи топката към Хамза на близката греда. Тунизиецът нанесе точен изстрел, но не достатъчно силен, за да преодолее Пиргов.

Тимът на Йешич опита всичко до края, но въпреки дадените 4 минути добавено време не порази за втори път вратата на Стаховяк. Така Литекс остава трети с 58 точки, като пропусна шанс да излезе втори. Ботев също запазва четвъртото си място, но вече с изоставане от 4 пункта.

БОТЕВ ПЛОВДИВ – ЛИТЕКС 2:1

1:0 Хамза-д. 9'

2:0 Хамза 70'

2:1 Десподов 73'

БОТЕВ (4-4-2): Стаховяк – Христов /к/, Спрокел, Бенга, Минев – Иршак, Анисе, Вандер, Куртеан (68' - Сърмов (76' - Ромарио)), - Доре (59' - Огнянов), Хамза

Ст. треньор: Станимир Стоилов

ЛИТЕКС (4-1-4-1): Пиргов – Попов, Бодурод /к/, Миланов, Горанов (26' - Джазула) – Берберович- Руменов, Ал. Цветков, Цветанов, Десподов - Манолов (46' - Асприля)

Ст. треньор: Миодраг Йешич

Главен съдия: Цветан Кръстев