Ботев Пловдив прекъсна серията си от три поредни загуби, побеждавайки опашкаря Хасково с 2:0 в Коматево. „Жълто-черните“ претърпяха тежки поражения от Левски, Славия и Локомотив Пловдив в турнира за Купата на България, които костваха треньорския пост на Велислав Вуцов.

Под ръководството на новия си наставник Петър Пенчев, Ботев пое глътка въздух и надделя над новака в А група след голове на Цветелин Чунчуков и Лъчезар Балтанов. Гостите от Хасково играха повече от 30 минути с човек по-малко, след като Педро Еуженио бе изгонен с втори жълт картон в 57-ата минута.

Отборът на Ботев имаше солидно предимство в играта през първата част, но футболистите на „канарчетата“ така и не се възползваха от него. След спокойни първи минути първата чиста голова ситуация в мача дойде в седмата минута, когато централният нападател на домакините Цветелин Чунчуков получи топката от Балтанов, но ударът му облиза страничния стълб на вратата.

Следващата добра възможност за „жълто-черните“ бе пропиляна от Мариян Огнянов. След удар на Иван Цветков топката бе парирана от защитник на Хасков, след което попадна в Огнянов. Бившият нападател на Левски обаче заложи на техниката и в опита си да копне топката, я прати над вратата.

В заключителните минути на първото полувреме Чунчуков отново се озова на стрелкова позиция, но не успя да засече прострелното центриране на Лазар Марин отляво.

Гостите от Хасково предимно се защитаваха и рядко поглеждаха към вратата на Стаховяк, като редките шансове, които се откриваха пред тях, идваха след изпълнения на корнери.

Всичко по-интересно в мача се случи през втората част, когато домакините решиха крайния изход на двубоя. Резултатът в срещата бе открит в 56-ата минута, когато Цветелин Чунчуков се реваншира за пропуските си през първото полувреме и вкара. Централният нападател на Ботев получи чудесен пас от Лъчезар Балтанов на границата на вратарското поле и с мощен шут я прати в мрежата за 1:0.

Веднага след гола на Ботев, гостите от Хасково останаха и с човек по-малко на терена, след като Педро Еуженио получи втори жълт картон и утежни допълнително ситуацията за своя клуб.

В 62-ата минута Чунчуков имаше нова отлична възможност, но този път ударът му с глава спря в напречната греда на вратата.

Точка на спора сложи Лъчезар Балтанов, който удвои преднината на своите в 70-ата минута. Балтанов получи пас от Христов отдясно и с удар почти от легнало положение, успя да покачи на 2:0.

След успеха си Ботев събра актив от 27 точки и поне за кратко се завърна в първата шестица на класирането, изпреварвайки Литекс и Черно море. Ловчанлии обаче са с мач по-малко, като по-късно днес срещат Славия. Хасково остава твърдо на последното място и основен кандидат за изпадане от А група.