Всички клубове в елитната ни “А” група започнаха подготовка... с изключение на Ботев. “Канарчетата” все още са във ваканция, която е с незнаен срок. В отбора не останаха и футболисти с изключение на Васко Василев, който няма пари за адвокат за да разтрогне с клуба. На ст. “Христо Ботев” няма нито вода, нито ток, а напрежението расте с всеки изминал ден.

Основният виновник за настоящото положение в Ботев не е само един. Разбира се главна вина има собственикът – Димитър Христолов, който продължава да се инати и да не продава отбора, въпреки че постоянно заявява, че няма намерение да се занимава повече с футбол.

От няколко години клуба е в тежко финансово положение, като не се дават пари нито за качествени играчи, нито за изграждане на футболна база. Детско-юношеската школа също загива, а децата тренират на кални ниви, на които почти няма трева.

Тази година Ботев изкара с кански мъки есенния полусезон, като началото бе трагично. Юношите на отбора, които играеха в първите мачове падаха от всеки и с огромна голова разлика. След това се появиха “спасителите от Италия”. Салерно и компания стъпиха под тепетата с обещанията, че ще вземат клуба от Христолов и ще започне нова ера в историята на Ботев. Това обаче очевидно не се случи и след няколко месеца опити италианците се върнаха на Ботуша, а всички италиански футболисти разтрогнаха договорите си с клуба. Същото стори и Енрико Пичони, който до последно изчакваше Христолов да продаде клуба, но след като видя, че това няма да стане също се махна от „жълто-черните”.

В изминалия месец все по-сериозно започва да се говори, че Ботев ще бъде изхвърлен от професионалния футбол. Това бе казано от шефа на БФС – Боби Михайлов, който дава отсрочка на “канарчетата” до 15-ти февруари, като в този срок трябва да бъдат оправени всички неуредици в клуба. За съжаление едва ли това ще се случи и най-старият футболен клуб в България ще бъде изваден от елита.

Валентин Михов, който пък е президент на Професионалната футболна лига, заяви че ако дойдат нови собственици в клуба лично той е готов да направи компромиси в името на клуба. Според него при наличие на алтернатива е най-добре Христолов да се махне, но за Михов решението Ботев да се изхвърли от елита е грешно. Феновете организираха няколко сбирки пред офиса на Христолов, като дори се стигна и до саморазправа с крумовския бос, но това явно не даде нужния резултат.

Засега Ботев Пловдив загива. Но тази звезда никога няма да изгасне, защото феновете обичат своя клуб. Най-старият клуб в България ще съществува, колкото и това да не се иска на Христолов, както и на други “доброжелатели”.