Ботев Пловдив и Лудогорец за четвърти пореден път през сезона не излъчиха победител в мачовете помежду си. В едно от дербитата на 37-ия кръг на А група разградчани удържаха 0:0 при гостуването си в Коматево, а „канарчетата“ имаха за какво да съжаляват. Играчите ан Станимир Стоилов удариха греда в последната минута на редовното време, което иначе премина без много чисти ситуации за гол.

Двубоят, който ще гледаме и във финала за Купата на страната, започна доста спокойно, като никой не успя да наложи надмощие в центъра на терена. Личеше си, че и двата отбора ще разчитат предимно на грешки при противника, а първата такава дойде в 6-ата минута. Александър Александров и Йордан Минев твърде леко позволиха на Томаш Иршак да копне към Юнес Хамза в наказателното поле. Тунизиецът не губи време и стреля по тревата от около 15-ина метра. Владислав Стоянов закачи топката, за да не й позволи да влезе в долния десен ъгъл, а това убегна от вниманието на съдиите, които отсъдиха удар от вратата.

Лудогорец отвърна в 16-ата минута, когато Жуниор Кишада получи пред наказателното поле и с левия крак пробва с фалцов удар да намери долния десен ъгъл на вратата. Топката тупна коварно пред Адам Стаховяк, но излезе на сантиметри в аут.

В 25-ата минута Хамза с чист шпагат се пребори за топката пред пеналта на противника, а Доре шутира веднага по посока близкия долен ъгъл. Влади Стоянов беше нащрек и плонжира, за да избие.

В края на първата част Срджан Лукин можеше да открие след изпълнение на ъглов удар. Защитникът засече с глава подаването на Куртеан, ала насочи топката право в тялото на Стоянов, който с лекота улови.

Втората част започна с много изгодна ситуация за Ботев. Още в първите секунди Анисе прати балонно подаване към Доре, който въпреки че бе притиснат от Дяков и Терзиев, успя да овладее. Таранът обаче не се справи с по-лесното и от 5-6 метра не нанесе удар по кълбото, което бързо бе достигнато от вратаря.

В 63-ата минута нов дълъг пас към Доре хвана отбраната на шампионите неподготвена. Нападателят спря на гърди само за да стреля много неточно покрай лявата греда.

С напредването на мача опасните ситуации съвсем намаляха, а двамата треньори със смените си показаха, че са доволни и на равенството. Стойчо Стоев замени Марселиньо с далеч по-дефанзивно играещия Христо Златински, докато отсреща Мъри Стоилов премина към схема с един нападател, след като извади Юнес Хамза за сметка на Вандер Виейра.

Секунди преди изтичането на редовните 90 минути дойде и най-интересният миг в целия мач. Вандер се пребори с Кайсара за топката дълбоко в половината на шампионите и извезе Томаш Иршак сам срещу вратаря. Халфът преодоля Влади Стоянов с шут по тревата, който обаче срещна дясната греда.

В даденото петминутно продължение Иван Цветков също можеше да донесе трите точки за Ботев, но чудесното му изпълнение на пряк свободен удар профуча инфарктно близо до същия десен стълб.

БОТЕВ ПЛОВДИВ– ЛУДОГОРЕЦ 0:0

БОТЕВ (4-4-2): 1. Стаховяк – 11. Христов /к/, 4. Лукин, 6. Бенга, 28. Филипов – 7. Огнянов (87' - 19. Цветков), 16. Иршак, 17. Анисе, 8. Куртеан (60' - 22. Ромарио) – 3. Доре, 9. Хамза (76' - 10. Вандер)

резерви: 27. Николов - 24. Везалов, 15. Педро, 10. Вандер, 22. Ромарио, 88. Сърмов, 19. Цветков

Ст. треньор: Станимир Стоилов

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 21. Стоянов – 80. Кайсара, 55. Терзиев, 15. Ал. Александров, 25. Минев – 18. Дяков /к/, 8. Ешпиньо – 7. М. Александров, 84. Марселиньо (69' - 23. Златински), 95. Луму – 11. Кишада (52' - 9. Безяк)

резерви: 99. Чворович - 77. Витиня, 4. Мантула, 23. Златински, 17. Абало, 9. Безяк, 93. Мисиджан

Ст. треньор: Стойчо Стоев

Главен съдия: Николай Йорданов