В първият ден от официалното посещение на премиерът Борисов и придружаващата го делегация в Катар бяха обсъдени възможностите за инвестиции на емирството в България. Бойко Борисов и колегата му Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани обявиха на съвместна пресконференция след срещата, че се работи по три основни теми - туризъм, инфраструктура и земеделие, като конкретно са били предложени инвестиции чрез публично-частно партньорства за участъка Варна - Бургас от автомагистрала “Черно море”, както и летището в Балчик.

Премиерът Борисов се пошегува в края на пресконференцията, че за инвестиции в сферата на футбола не е говорено: “Концентрирали сме се върху тези три теми като към тях мога да добавя и ловният туризъм, а между другото, за футбол не говорихме, защото те спонсорират Барселона, така че не виждах смисъл.”

Спонсорството на футболен клуб Барселона от страна на основаната от емира Фондация Катар, предизвика ожесточени спорове в каталунската столица преди две години. Когато от ръководството на испанският футболен гранд разкриха, че за първи път в историята на клуба на фланелките на играчите ще има лого на спонсор, негативните мнения преобладаваха. Легандарният треньор Йохан Кройк нарече тогава сделката “вулгарна” Първият и единствен надпис на фланелките на играчите на Барселона преди споразумението с Qatar Foundation е на Unicef. Той е част от мащабна благотворителна кампания, чрез която звездите на Барселона помагат на дейностите на световния детски фонд. Според договора Барселона трябва да получи около 150 милиона евро от Фондация Катар в рамките на 5 години.