Шефът на съдийската комисия на Боре Александров заяви днес, че този сезон в Комисията ще действат безкомпромисно спрямо българските рефери, като най-важното нововъведние е свързано с поведението на треньорите в техническата зона и действията на реферите по този повод.

Според инструкцията на УЕФА, ако поведението на треньорите е некоректно, има псуване, ръкомахане, настройване срещу съдията, и ако с действията си оказва влияние на публиката, то той трябва да бъде отстранен от скамейката и техническата зона.

„Съдия, който не отстрани треньор, държащ се арогантно, повече няма да бъде съдия”, каза Боре Александров. „Треньорите трябва да бъдат изпращани на трибуните, а не в тунела, и докато това не стане, срещата не може да се поднови. Треньорът трябва да спазва една проста процедура, само един човек има право да седи прав до резервната скамейка, и може да отиде до границата на техническата зона само, за да даде някакви наставления и после отново да се върне до скамейката. Ако не бъде спазена тази процедура, то треньорът трябва да бъде пратен на трибуните от съдията”, коментира още Александров.

„Ще действаме безкомпромисно”, допълни той.

Друг нов момент, в действията на реферите, е че след края на полувремето и на мача първият помощник трябва незабавно да се прибере в тунела и да следи какво се случва в него. Четвъртият съдя следи нещата в техническата зона, а главният арбитър и вторият асистент са в центъра докато двата отбора се приберат.

„От този сезон отпадат наказанията за съдиите. Няма да има случаи почиваш един мач и се връщаш. За всяка по-сериозна грешка следва изваждане от ранглистата”, посочи Боре Александров.

В новата ранглиста са попаднали 197 съдии и асистенти. 22-ма са аут от ранглистата на база допуснати грешки, наказания, и непокриване физическите нормативи. 18 са новите съдии, които могат да свирят мачове в А група.

Борислав Александров разкри, че миналият сезон е имало 33-ма наказани рефери като 10 от тях за получени ниски оценки, а 23-ма са санкционирани от съдийската комисия без да получават ниски оценки.

Ангел Бекяров е изваден от нарядите заради две наказания след мачовете Марек – Пирин и Берое – Литекс. А освен това не е покрил и физическите нормативи, като от комисията смятат, че той има проблем с килограмите и колената. Стоян Алексиев също не е покрил физическите нормативи, а Валери Петровски не попада в ранглистата заради грешки повлияли не само в резултата на мача в Търговище, но и на цялото развитие в Източната Б група в края на миналия сезон.

Шефът на съдийската комисия обяви, че е провел сериозен разговори с топ 10-ката на българските рефери, на които ще се поверяват само най-тежките мачове, като няма да бъдат връщани да свирят в Б група или на срещи без особен заряд. Ще се дава път на младите като само елитните рефери могат да бъдат четвърти съдии, за да помагат на новаците.

До края на деня ще станат ясни и нарядите за първия кръг в А и Б група.