Президентът на БФС Борислав Михайлов даде пресконференция след заседанието на Бюрото на Изпълкома, на която обясни причините за освобождаването на цялата Съдийска комисия и се успокои, че поне по време на празниците няма да има мачове, а оттам и проблеми.

„Очевидно, че в последния кръг за купата в много от мачовете имаше доста фрапантни грешки, които за много от отборите бяха фрапантни”, каза босът на футбола с марка БГ.

„Имаше голяма свобода на комисията. Както си спомняте, тя беше избрана от самите съдии, но очевидно трябва по-голям контрол.Въпреки че доверието в съдийството се беше подобрило, всички мислеха, че сме намерили верния път, очевидно не е така.”

„Откакто съм президент, а и пред една федерация, основните проблеми са едни и същи – съдийството и националният отбор. Направихме всякакви опити със съдийството – смяна на председатели, смяна на цели комисии, отговорници от Изпълкома, повишихме съдийските такси, за да няма други финансови взаимоотношения на реферите с клубовете. Предстои догодина да подпишем съдийската конвенция на УЕФА, която го задължава и уеднаквява съдийството в цяла Европа.”

„Доста неща са добри, но явно реферите се успокоиха прекалено много. Преди 20-ина дни пак имаше натиск, затова решението сега не е взето под натиск. Беше им даден шанс да се защитят, правиха пресконференции, но отново имаше грешки, не само в последните два мача за купата.”

„На 18 януари ще се съберем и се надяваме дотогава да бъде ясно кой ще е новият председател. За тази комисия е малко по-сложно, тъй като всичките й членове трябва да са бивши съдии. Не може там да работят хора, които не са били в съдийството.”

„Трябва да върнем доверието в съдийството. Това, че съм разпуснал комисията, не значи, че съм снел доверието си от тези хора, на всички нива се работи под голям натиск. За да се викат чужди съдии, трябва да има съгласие и на двата отбора.”

„За да взема това решение, аз съм се допитал до членовете на Изпълкома, не съм го решил еднолично.”

„Бяхме дали на съдиите сами да си изберат кой да ги ръководи, но това не даде резултат. Пак повтарям - трябва да се върне доверието в съдийството.”

„Не съм се ръководил от протестите на феновете. Пак заявявам, че това решение не е взето под натиск. Вчера беше мачът, днес се събрахме. Можем да се събираме, когато искаме, това беше просто съвпадение.”

„Ще се допитваме до членовете на Съдийската комисия, въпреки че тя е разпусната. Не съм разговарял с Димо Момиров. Вчера пътувах и бързо свиках това Бюро, още не съм говорил с него.”

„Не мога да кажа, че това е дъното на съдийство, но грешките са много. Тимовете страдат от финансовата криза и тези грешки дразнят отборите.”

„С подписването на съдийската конвенция на УЕФА всичко ще бъде уеднаквено. Във всички страни ще се работи еднакво, ще се готвят по еднакъв начин.”

„Весели празници! Хубаво е, че няма мачове тогава”, с облекчение каза Борислав Михайлов в края на пресконференцията.