Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов даде пресконференция след днешното заседание на Изпълкома, което определи бившият асистент съдия Никола Джугански за председател на Съдийската комисия.

Досегашният шеф на съдиите Коце Костадинов отстъпва своето място, но остава в комисията като неин член. Михайлов заяви, че А група ще почне със 16 отбора, а единната Б група – с 14, като жребият за нея ще бъде теглен допълнително до края на седмицата.

Михайлов обясни, че има голяма възможност първенството в А група да не бъде предавано по телевизията заради несъгласието на клубовете с предложената им от телевизията цена. „Два пъти клубовете отказват да продават на цената, предложена им от телевизията. Утре ще обсъдим последната оферта, която най-вероятно ще бъде отхвърлена. Затова не предоставяме програмата по часове, защото може мачовете да не бъдат предавани по телевизията“, каза Михайлов, като разкри, че е предложил на премиера Бойко Борисов в Закона за спорта да бъдат направени промени, които да позволят на клубовете сами да продават правата за своите срещи.

Освен това президентът на БФС заяви, че се готвят ограничения за чуждестранните футболисти, които ще влязат в сила от следващия сезон.

„Аз казах и на предишния Изпълком, че ще направим минимум 30 процента във всички комисии. Тогава казах, че не съм доволен от работата на Коце Костадинов, затова там има най-много промени. Докладът за работата им бе обсъден на семинара в Сливен“, каза Михайлов.

Ето какво каза още Михайлов:

„Черното тото не е бич само за България, а за световния футбол. Трябва да бъдем по-резки в борбата срещу него. Заради това мачовете в елитните юношески групи ще се играят в събота и неделя. Колкото до отпадането на четирите отбора – няма как да сме доволни, но ние като Футболен съюз не може да се месим в политиката на клубовете. Ще има намаляване в броя на чужденците, ще има изискване за задължителен брой собствени юноши както в Б, така и в А група.“

„Стратегията за развитие на българския футбол 2012-2016 ще бъде раздаден на всички медии, за да обсъдим след седмица какво е вашето мнение.“

„Има обективни причини за отпадането на българските тимове от Европа. Ние ги подкрепяме като български отбори. Подкрепяме Лудогорец и ръководството им най-вече в поведението на феновете срещу тях. Ако имаше отбор, който не заслужаваше да не отпадне, това е Лудогорец. Естествено, че отпадането ни притеснява, разговаряхме с Любо Пенев, защото знаете, футболът се прави в клубовете. Въпросът е националният отбор да играе така, както го направи в последните мачове. Каквото можем да вземем в предстоящите срещи, ще бъде добре.“

„Сега не можем да намалим бройката на чужденците, защото вече са купени. Догодина това ще стане. Ще има и различен формат на първенството – 14 отбора с плейофи.“

"Разговарял съм и съм писал до премиера, защото футболния съюз държи и продава правата, като сключва договор с клубовете. Те получават 90 процента от цената. Друг е въпросът защо толкова ниско е оценяван този продукт. Клубовете могат и сами да продават правата си."

"Не е гаф на БФС, че Б група ще почне с по-малко отбори. Ние не сме футболна Ванга, която да знае, че две седмици преди началото на първенството даден отбор, който е одобрен за участие, ще подаде молба за оттегляне."

"Не сме обсъждали каква е ще е бройката за чужденци. Черпим от европейския опит. Бройката за чужденци извън Европа ще бъде намалена със сигурност, но все още не сме решили с колко. ТВ правата са основното за финансиране на клубовете, като сложите и ниските цени на билетите, клубовете няма как да са доволни."

"Ще открием стадион в Правец и това ще стане в рамките на две седмици. Проектирането е приключило, всичко е готово, очаква се разрешително за строеж, по което сме на финалната права."