Вратарят на Левски Горан Блажевич не скри, че се срамува от това, което „сътвориха“ сините футболисти по време на дербито с ЦСКА (0:3). Стражът, който даде обширно интервю за клубния сайт преди шампионатния мач с Ботев Пд, изрази надежда за реванш, като сподели и очакванията си за двубоя с „канарчетата“.

Тимът от „Георги Аспарухов“ посреща пловдивчани в събота, 26 октомври, от 15.15 часа.

Горане, предстои двубой срещу Ботев Пловдив на стадион „Георги Аспарухов”. Какви са твоите очаквания?

Малко ми е трудно да говоря за предстоящия мач, защото все още сме с емоцията от дербито с ЦСКА. Футболът е мъжки спорт и трябва час по-скоро да оставим настрана това, което се случи. Необходимо е да се подготвим много добре, защото Ботев е здрав отбор.

Какво знаеш за съперника?

Имам информация, че притежават добро нападение, но не трябва да се стряскаме от това, защото всеки мач е сам за себе си. Статистиката не е толкова важна. Всичко може да се случи в даден двубой. В последните срещи ние получихме едва един гол, а онзи ден за шест минути ни вкараха три.

Все още са пресни емоциите от дербито с ЦСКА. Защо Левски загуби?

Трудно е да се отговори на този въпрос. До първия гол бяхме равностойни, но след това нещата тръгнаха зле. Може би липсата на концентрация доведе до тези три гола в нашата врата. Тежко е, но трябва да се справим. Все пак не е краят на света да получиш три гола. Ето - и Лудогорец загубиха у дома с 2:4.

Хареса ли ти атмосферата на дербито?

Атмосферата беше страхотна. Получихме голяма подкрепа от феновете до последната минута на мача. За съжаление ги разочаровахме. Те със сигурност очакваха много повече от нас. Да не прозвучи много силно, но мога да кажа, че ме е срам от това, което направихме, защото хората ни подкрепяха и заслужаваха повече.

Може ли да се сравни с дербито на Хърватска Динамо – Хайдук?

Разбира се. Това е дерби. Има непримиримост между феновете на двата клуба. Обстановката на стадиона е почти същата. Аз съм играл в това дерби, но за съжаление нямам победа с екипа на Хайдук. Затова си има обяснение. Съперничеството е преди всичко между феновете, но Динамо е доста по-напред като класа от останалите отбори в хърватския футбол.

Левски може да се реваншира за загубата, тъй като предстоят два мача за Купата на България срещу ЦСКА...

Надявам се да постигна победа в дербито на България с екипа на Левски. Надявам се също това да стане много скоро, тъй като имаме още два мача с тях за купата и можем да си го върнем и да се реваншираме. Тези сблъсъци са колкото близо, толкова и далеч, защото между тях имаме и други важни двубои в първенството, в които също трябва да се представим добре и да победим.

Какво смяташ за нивото на българския футбол?

Трудно мога да направя сравнение с Хърватска, все пак съм тук от сравнително малко време. Нивото на хърватския футбол в последните години се вдигна. Същото се отнася и за българския футбол. В България обаче има повече отбори, които се конкурират за първото място, докато в Хърватска не беше така, макар че тази година е по-различно. Според мен качеството на футбола е едно и също, независимо че Лудогорец победи категорично Динамо в Лига Европа.

Как се чувстваш в клуб като Левски?

Ако ме бяхте попитали преди няколко дни, щях да отговоря по друг начин (усмихва се). Въпреки всичко и сега се чувствам много добре. София е хубав град, животът тук ми харесва. Що се отнася до работата ми в Левски, също съм много доволен. Всички футболисти ме приеха добре. Условията за работа са отлични. В момента може би отборът се намира в криза, но ние сме професионални футболисти и ако не можем да се справим със ситуацията, по-добре да не се занимаваме с този спорт.