„Странно нещо е живота”, е казал някой знаен или незнаен герой. Така става, че днес ти спасяваш човешки живот, утре някой теб те спасява, но никой не се сеща да каже едно „Благодаря”. Така стана и с един от лекарите на Левски, доктор Жан Филипов. Човек много живял и много видял.

Тече 85-ата минута на контролата Левски - Стяуа. Французинът Мохамед Хабибу скача за висока топка с мароканеца Юсуф Рабех. Играчът на Стяуа пада и не става. Останалите футболисти на терена викат притеснени лекарския екип на румънския тим.

След малко на терена е и д-р Филипов, чийто опит подсказва, че положението на футболиста е сериозно. Българският и румънският лекар веднага започват действия по спасяване на живота на Хабибу. Първата цел е да се възстанови дишането, след това и нормалната сърдечна дейност. С големия си професионален опит д-р Жан Филипов помага на по-младия си румънски колега да се справи със ситуацията.

„Ситуацията бе много сложна” - коментира доктор Филипов – „Трябваше да действаме бързо. Първо проверихме да не си е глътнал езика, след това побързахме да възстановим дишането.”

Футболистът е откаран в болница, от където на другия ден е изписан.

От Румъния търсят българина за интервю. Докторът не е от приказливите, но не отказва. Румънските журналисти го питат кой от Стяуа му е благодарил, при което не последва отговор. Колегите се усещат и те правят това, което са пропуснали от футболния клуб.

Любопитната подробност е, че д-р Филипов е завършил медицина преди много години именно в столицата на Румъния Букурещ. Той не е забравил румънския, макар че е могъл да говори с Хабибу и на френски, който също знае.

Не ми се иска да вярвам че това, което посади Стоичков като треньор на България, още държи румънците. По-скоро си мисля, че са били всички много притеснени и са направили пропуск.

Иначе румънските медии не са пропуснали да очернят Рабех, като се опитват да доказват неверни неща, като това, че нарочно е ударил колегата си. Дано не е продължение от времето, за което споменах.

От Стяуа още имат време да кажат, дори на румънски, едно благодаря, доктор Филипов ще ги разбере.