Шампионската титла на юношите на ЦСКА и то срещу „вечния враг” неизбежно поставя на дневен ред въпроса: Имат ли шанс изобщо да попаднат в титулярния мъжки тим в близките две-три години тези момчета? Момчета, взели титлата  вместо отбор, съчетал в едно най-титулуваният играч в историческият за Левски раздел "Шампионска лига", някакви невероятни надежди, които мои колеги все ме карат да има запомня добре имената, задминалият едва ли не за ден по значимост Бербо в Байер Курдов, на вратата можеше и да бъде, без много да промени ситуацията, настоящата легенда на Ливърпул Михайлов. Отговорът, граничещ като проценти с нулата, ще се задава многократно, ако новият проект на „Армията” не тръгне по план.

И така от едната страна имаме момчета на прага на 20-те години, които стават първи в страната, и то в кулминационния период на синия „План 2007”, в който главни роли се очаква да бъдат поверени именно на младежи от подобен калибър. От друга – изтерзаният през последните два сезона първи отбор сам си заслужи масивната покупка на вносни кадри.

Стойчо Младенов – а/ се уповава на вече изпитаната си рецепта от лятото на 2002 година, и б/ е преценил, че ЦСКА от последното първенство е загубена кауза. На този етап е повече от прав. И има своето право да приложи системата си.

За лош късмет на младите „червени” шампиони тя почти не включва самите тях. Куца работа. Макар, че за редовия фен е важно единствено и само представянето на големия, мъжки ЦСКА. Юношеските мачове, дори те да са като вчерашните, или успехите на женския баскет-тим са само за временно успокоение на духа. Ако текущата и в момента лятна селекция се сработи и заприлича на механизъм – никой няма да се сети, че сред редиците на 31-кратните шампиони няма да има млада „армейска” жилка и кръв.

А има и чисто бизнес страна на нещата, напълно в духа на новия век. Възможност за един чудесен стокооборот. И вариант всички страни да са задоволени. Ето я схемата: явно младите родни футболни таланти стават все по-конвертируеми. Михайлов, Александров, сега и Курдов, преди тях няколко момчета из Острова... Парите от тях ще стават все повече, което може да даде възможност за по-стабилни селекции при мъжете. Те се представят по този начин още по добре в Европа, и имената им стават синоним освен всичко друго за добри школи. Кръгът е затворен!

Мен ако питате – лошо няма. Алтернативното бъдеще изглежда така: участници в Западната „Б” група, и то само ако президентите на една дузина титанични отбори позволят това.

Не, благодаря! Бягайте момчета към Ливърпул, Хартс, Леверкузен или някъде наоколо! И носете пари, за да види родния фен поне някоя застаряваща европейска звезда в синьо или червено. А вас ще гледаме с националната фланелка.