Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Преди няколко месеца у нас мина новият филм на култовия Куентин Тарантино "Бибрутално". Много ми хареса, както и всичко, което той някога е правил на филмова лента. Ето, че в събота гледахме как финалната сцена, в която правят на пихтия Кърт Ръсел, беше засенчена от още по-бруталната сеч на градския стадион в Ловеч.

Да сравняваме Тарантино с Цецо Георгиев е нелепо, пък и не той беше режисьорът на трагикомичния екшън.
Рядко наглото подпиране на домакините, най-вече през второто полувреме на мача Литекс - ЦСКА, доби повече от комични измерения при картоните на Ивайло Петров и Георги Чиликов. Това, че изгонването на Александър Тунчев беше фалшиво, като нескопосана репродукция на Мона Лиза, която струва на битака 2 лева, е обяснимо. Цецо просто бързаше да изравни везните, сякаш мери домати на пазара, а не свири футболен мач. Нищо че така и така изгоненият Сандриньо трябваше да види червения картон още по-рано. А че бе спестен нов картон на Велизар Димитров - спор няма, но това няма как да бъде причина за блъскане на четвъртия рефер на пистата пред очите на стотици зрители или пък на хващане за яката на делегата и кратката консултация с него в тунела, след което той имаше честта да доизгледа мача в компанията на висш представител на ловчанлии до себе си.

И така - какво по-чудесно представление за старт на новото първенство от това в Ловеч! За да не изпадаме в някаква заблуда, че предстои нещо по-различно. Напротив, поизострените апетити след двегодишния престой на Левски на върха са на път да ни върнат във времената на пернишкия властелин Киро Змея и пусканата като поздрав за гостите из онези земи песен преди началото на всеки мач "Мале страх". Само не разбрах кому трябваше в навечерието на първия кръг някои вече да вадят разработките си за това как мачът Литекс - ЦСКА бил уреден и с дъх на приятелство и дружба? То дори допинг тест за след двубоя не бе уреден, камо ли нещо друго.

Иначе спортно-технически "оранжевите" доказаха, че имат готов състав за атака на първото място. Е, както казват във Врачанско: "Само малко вратарят ин`ги е слаб"
ама това е поправимо. ЦСКА? Да, на Стойчо Младенов предстои много работа, за да направи силен отбор. Вече многократно се каза, че материалът е налице. Друг е въпросът, че при възникналата олелия след мача на заден план се изтласка въпросът: "Защо струващият 1 милион лева "Ел Пистолеро" не игра". Стойчо нареди на останалите отбори да се нареждат след неговия, но на този етап "червените" вече изостават от Левски и на първо време трябва да го догонят, пък после каквото сабя покаже.

Шампионите взеха икономично трите точки на старта в Сандански срещу един абсолютно енигматичен тим, съставен от пъстри и цветни фигури. Добавяме и несериозно неопитен треньор, по-млад дори от мен, въпреки все още крехката ми Христова възраст. Логично мачът на Левски срещу Вихрен мина под знака на невъзможното на пръв поглед отпадане от Тампере. Реално единствената хубава новина за "сините" от това би следвало да бъде 100% съсредоточаване в родното първенство, без да се разсейват играчите с някакви си глупости по терените на Европа. И това, че подобно изпаднал в тежък нокдаун отбор, получи правото си на стимулиращ едногодишен таймаут. Сега и на Стоиловия тим предстои тест "Ловеч". Карабините са заредени, а в лагера на шампионите след успешен стаж в Африка се завърна един от главните бойци.

Друг от внезапно намалелите ни евроучастници - Локомотив (Сф), победи адашите си от Пловдив и градушката над стадиона си. Поне на този етап формата на миналогодишния хит леко притеснява, и то точно дни преди крайно непредсказуемия сблъсък с тима на Лакшми Митал.

Ражда ли се нов футболен тигър в Бургас? Брех, чак пък 6:1 в началото, при това като гост на Бела. Дори наставникът на Черноморец Херо би трябвало леко да е притеснен от летвата, която вдигна. То с това темпо бургазлии направо ще обърнат головата разлика, наследена от едноименния тим миналата година в елита. Засега ще препоръчаме само клишираното: "Фенове от Бургас, изрежете си класирането, че не се знае..."