Гонг потърси позицията на БФС във връзка с днешното решение на ВКС, обявило Изпълкома на футболната ни централа като нелегитимен за периода от 2009 година досега. Страната на БФС бе представена от пресаташето на централата Павел Колев.

След отхвърлянето на жалбата на БФС към ВКС на решението на Софийския административен съд, това, което трябва да направим е да подадем една молба за отписване на Изпълнителния комитет в състава му след конгреса от 2009 година и вписване на нов-стар Изпълнителен комитет, който е в състава отпреди конгреса през януари 2009 година. В момента, когато тази процедура бъде завършена, ще бъде свикано заседание на този Изпълком, председателствано от президента на БФС отпреди 2009 година, тоест отново от Борислав Михайлов. На това заседание на Изпълкома ще бъде гласувана дата за конгреса в рамките на два месеца, два месеца и половина.

Значи ли това, че въпросният конгрес ще се проведе след два месеца, два месеца и половина или малко повече?

Не мога да се ангажирам с конкретни срокове, затова колко време отнема процедурата. Доколкото знам, може да бъде извършена в рамките на 10-15 дни. Старият състав ще се събере максимално бързо. Реалистична дата за този конгрес е краят на септември, началото на октомври.

Може ли да се оспорват и обжалват спортни резултати или неспортни решения на БФС за периода от 2009 досега. Поставена ли е под въпрос легитимността на всичко, което се е случвало във футбола ни оттогава досега?

Да, аз разбирам подтекста на въпроса, тъй като се появиха и такива ексцентрични тези. Ние сме демократична държава и всеки би могъл да оспорва едно или друго решение на една или друга институция. Предстои да се появи обяснение на ВКС обяснение на официалния сайт на ВКС, което ще внесе повече яснота. Нашето тълкувание на това становище на ВКС е, че тук в сила е основният правен принцип – отсега-нататък. Тоест отсега-нататък всякакви решения, които би взел Изпълнителният комитет в този му състав биха били нелегитимни. Абсурдно е да се мисли, че през последните 4 години всички решения на БФС са незаконни, тъй като този състав, който действаше от 2009 година насам, е вписан в Софийския градски съд, което го прави абсолютно легитимен и решенията му – законосъобразни. Което не пречи на някой да ги атакува пред съда. Но трябва да има сериозно правно основание, в никакъв случай не и тезата за нелегитимност. Със задна дата няма как това да влезе в сила.

В настоящия момент и до провеждането на нов конгрес всички наши национални отбори и клубните, участващи в евротурнирите, има ли заплаха, че ще попаднат под някаква санкция от ФИФА и УЕФА?

Никаква заплаха няма. Първенството ще започне нормално и ще протича под администрацията на БФС. Сега действащите комисии на БФС са избрани в съответствие на Устава и Наредбата, така че не виждам никакъв проблем. Още по-малко виждам проблем в международното участие на нашите национални и клубни отбори. БФС е бил е и ще остане единствената призната от ФИФА и УЕФА организация, която администрира българския футбол. Така че в това отношение любителите на футбола в България не би трябвало да имат притеснения.