Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов обяви, че новото дружество ПФК ЦСКА София, което ще участва в обновената Първа професионална лига, е пряк наследник на Литекс, а не на старото дружество на ПФК ЦСКА АД, което е в производство по несъстоятелност. По този начин новият клуб ще има само 4 шампионски титли на сметката си, а на всичкото отгоре ще трябва да мисли и за нова емблема, тъй като старата е под запор.

От Футболния съюз обясниха, че промяната на име и седалище, която беше извършена съвсем наскоро, отговаря на всичкиу условия за законовото й и извършване и те не могат да я отхвърлят. " Правото на име е право на всеки. Дори физическо лице има право да промени името си. Правилата, които следва БФС и са в унисон с нормите на УЕФА, допускат  три типа промени при клубовете - на име, на седалище и на клубни цветове. Ако такива промени отговарят на посочените условия, съдът не може да не ги приеме. Единственото изключение е в случая на промяна, която цели придобиването на предимство при участието в турнири, което не е извоювано по спортен път. Ако има такава, то отборът се спира от участие, но седалището и името му не се зачеркват", поясни Попов.

"Изложението по промяната на Литекс в ЦСКА София е по-дълго. Първата промяна е при Чавдар Етрополе, който променя името си на ПФК ЦСКА 1948 и мести седалището си в София. После този клуб изкупува акциите на ПФК Литекс АД и го преобразува в ПФК ЦСКА София, като също променя седалището му. Тези промени са възпрети от съда и не противоречат на законите. Така че Футболният съюз няма как да ги отхвърли."

"Онези 31 титли, победите над Нотингам и Ливърпул - те остават на старото ЦСКА. Това, което е в производство по несъстоятелност. Не сме казвали, че друг може да ги притежава." 

"Името ЦСКА е уникално, до този момент само един клуб се беше казвал по този начин. Родителите определят името, после от човека зависи дали ще го смени. ПФК ЦСКА София е заявил Националния стадион "Васил Левски" за домакинските си мачове в Първа професионална лига. Ще трябва да помислят и за нова емблема, понеже старата е на ПФК ЦСКА АД."

„Ако по някаква причина не може да ползва Васил Левски, дружеството може да заяви друг стадион, лицензиран, но трябва да е в София. „Българска армия" в момента мисля, че има договор с ПФК ЦСКА АД, което в производство по несъстоятелност“.

"Реално е възможно два клуба да се казват ЦСКА. Само за справка - в българския футбол има 32 отбора, които се казват Ботев. Това са 5 процента от всички клубове. Има 15, които носят Локомотив в името си, а Левски - 24. За съжаление футболните ръководители избират имена, които са масово срещани и не можем да ги спрем. Дали текстът от Лицензионната наредба е бил променен? Не, няма промяна при него. Единствено за по-голямо удобство е копиран в Наредбата за първенствата, която се разпространява по-масово."

"Юношеският тим на Литекс до 19 години е добил право на участие в Младежката шампионската лига. Утре ще изпратим писмо до УЕФА, в което да ги уведомим за смяната на клубното наименование. После те трябва да се произнесат. Това ще е големият тест дали ЦСКА София ще има правото да участва в евротурнирите."

"Към момента са внесени два оздравителни плана за ПФК ЦСКА АД. Съдът трябва да ги разгледа в следващия месец. Той не се интересува от цифри и конкретика, а следи дали те отговарят на законовите белези. След това ще бъде насрочено общо събрание на кредиторите, където те ще са разпреелени по класове. Те гласуват кой план да се следва и така. Министърът на финансите се явява кредитор от трети клас. Ако той подпише и одобри оздравителен план, БФС няма да оспорва."