Без особени затруднения отборът на Литекс постигна класическа победа с 3:0 над Ботев в мач от 38-я кръг на А група. Срещата се яви пряка битка за третото място в класирането, а ловчанлии я спечелиха безапелационно.

Головете за успеха на тима от града на люляците бяха дело на Симеон Славчев, който бе точен още в 7-ата минута, и на Уилмар Джордан, който се разписа в 39-ата минута и в 68-ата минута.

В класирането Литекс на практика стъпи стабилно на третото място два кръга преди края на шампионата, като вече има 69 точки. Ботев остана четвърти с 64.

Без много зор Литекс спечели битката с Ботев за 3-o място

източник: LAP.bg, Цветомир Петров

Литекс започна по-добре срещата, като след няколко добри положения, „оранжевите“ закономерно поведоха в резултата в 7-ата минута. Тогава домакините изпълниха корнер от дясно на вратата на Адам Стаховяк, Симеон Славчев успя да се измъкне от опеката на Абел Анисе и с глава се разписа за 1:0. В минутите след гола „оранжевите“ имаха и нови възможности, но този път пловдивчани се справиха .

В 18-ата минута „канарчетата“ си спечелиха правото да изпълнят пряк свободен удар от чудесна позиция. Ромарио вместо директен обстрел реши да центрира по глупав начин и така опропасти възможността за своя състав. Само няколко минути по-късно Джордан се озова на добра позиция, стреля, но стражът на пловдивчани улови.

Без много зор Литекс спечели битката с Ботев за 3-o място

източник: LAP.bg, Цветомир Петров

Ловчанлии продължиха да доминират и да бъдат по-активният състав на терена, а това даде резултат в 39-ата минута, когато авансът им бе удвоен. Уилмар Джордан пое топката на гърди пред наказателното поле, преодоля Бенга и със силен удар от сериозна дистанция покачи на 2:0.

Първото полувреме бе доста коректно, като главният рефер Цветан Кръстев вдигна само един жълт картон. Получи го играчът на гостите Юнес Хамза.

Началото на втората част бе доста по-спокойно. Гостите извършиха смяна още на старта, като на мястото на Абел Анисе в игра се появи Мариан Огнянов.

В 54-ата минута възпитаниците на Миодраг Йешич създадоха добра ситуация, а Румен Руменов шутира силно, но твърде неточно.

Минута след този епизод, в търсене на обрат, Станимир Стоилов реши да извърши и втора смяна. Специалистът замени Томаш Иршак, като пусна в игра Луис Педро. Въпреки смяната обаче Литекс организира хубава атака, Берберович подаде на ляво към Момчил Цветанов. Той центрира в наказателното поле на „канарчетата“, но Йордан Минев изчисти в корнер. След неговото изпълнение Илия Миланов игра с глава, но топката бе изчистена.

Без много зор Литекс спечели битката с Ботев за 3-o място

източник: LAP.bg, Цветомир Петров

Въпреки по-спокойния ритъм на срещата тимът от града на люляците успя да направи аванса си класически. Това се случи в 68-ата минута, след хубава атака, в основата на която бяха трима играчи на „оранжевите“. Румен Руменов видя добре включилия се Момчил Цветанов и пусна пас на ляво към него. Цветанов центрира прострелно в наказателното поле, а авторът на второто попадение Уилмар Джордан засече по земя и направи резултата класически (3:0), записвайки и втори гол в сметката си в срещата. Това бе и 18-и гол за нападателя от началото на сезона.

В минутите до края Ботев владееше повече топката, но така и не успя да стигне до почетно попадение.

В следващия кръг Литекс гостува на Локомотив Пд, а Ботев посреща ЦСКА.

Състави:

Литекс: Пиргов, Божиков, Бодуров, Миланов, Попов, Берберович, Славчев, Руменов, Цветанов, Асприля, Джордан

резерви: Александров, Горанов, Николов, Джазула, Колев, Цветков, Манолов

Ботев: Стаховяк, Минев, Спрокел, Бенга, Филипов, Иршак, Анисе, Сърмов, Ромарио, Вандер, Хамза

резерви: Николов, Везалов, Луис Педро, Огнянов, Цветков, Доре, Куртеан