По впечатляващ начин Берое сложи край на негативната си серия от две поредни загуби в първенството. Старозагорци успяха да подчинят с 2:0 вицешампиона от миналата година Литекс в последната среща от 14-ия кръг в А група. Елиаш се оказа големият коз на старозагорци, като реализира и двете попадения срещу доста безидейната формация на Красимир Балъков.

Успехът изкачи беройци до третото място във временото класиране с 24 точки, колкото имат Левски, ала „сините“ са с доста по-лоша голова разлика. „Оранжевите“ от своя страна допуснаха 4-о поражение в последните си 6 шампионатни двубоя и вече са пети с 22 точки, на 2 пред Локомотив София, който е първият тим извън челната шестица.

Гостите от Ловеч бяха тимът, който владееше топката през по-голямата част от мача, и лесно наложиха волята си в центъра на терена още от първите минути. Въпреки това и ранните грешки при подаванията на старозагорци, тъкмо домакините стигнаха до опасна ситуация още в 12-ата минута. Тогава Венцислав Христов овладя дълго подаване малко зад централния кръг и веднага подаде вляво за набралия скорост Салим Керкар. Французинът навлезе в наказателното поле и шутира ниско по диагонала, а вратарят Винисиус Баривиейра закачи кълбото толкова, че то да се изтърколи в корнер покрай лявата греда.

Три минути по-късно Елиаш изпълни бързо пряк свободен удар за Берое и с пас по тревата изведе Аласан Н'Диае отдясно в пеналта. Опорният халф се справи доста зле с опита си да намери вратата, пращайки топката високо и встрани покрай близката греда.

„Оранжевите“ отвърнаха в 16-ата минута чрез Уилмар Джордан, който овладя добре в дъгата, освободи се от Владимир Зафиров, само за да види как острият му изстрел към долния десен ъгъл прелетя на половин метър в аут.

След известен период на затишие и няколко по-остри единоборства, Берое излезе напред в резултата в 28-ата минута. Салим Керкар получи отляво и успя да стигне кълбото точно до ъгловото флагче. Крилото на старозагорци намери начин да центрира покрай Страхил Попов, а на близката греда непокрият Елиаш с глава насочи топката прецизно в далечния долен ъгъл за 1:0.

Литекс можеше да застраши сериозно вратата на Благой Макенджиев в 34-ата минута, когато остро центриране на Асприя отдясно доведе до разбъркване в пеналта. Топката отскочи към Армандо Ваюши на метър зад точката на дузпата, ала албанецът не бе концентриран и не успя да я спре.

Втората част започна по доста различен начин, като още в началото Н'Диае и Асприля се спречкаха сериозно. Халфът на Берое изблъска без топка звездата на гостите, което бе последвано от театрално падане на тревата. Георги Йорданов разреши много добре конфликта, като вдигна жълт картон и на двамата.

В 54-ата минута Елиаш проби отляво, върна се обратно и с успореден пас намери Венци Христов около точката на дузпата. Нападателят стреля технично към долния ляв ъгъл, но Баривиейра изби, а впоследствие се справи и с последвалото центриране на Илия Мунин.

Видимо изнервените ловчанлии срещаха доста трудности в креативен план, а ситуацията им се влоши още повече в 68-ата минута. Тогава Веселин Пенев центрира от пряк свободен удар, отсъден на 6-7 метра от ъгловото флагче. Топката бе насочена пред вратарското поле, където подмина куп играчи, Елиаш я засече и след рикошет в тялото на играч в оранжев екип я прати в горния ляв ъгъл – 2:0.

Попадението очаквано внесе корекции в играта на домакините и те започнаха да затварят мача, което допълнително затрудни противника им при организирането на атаки към вратата на Макенджиев.