Във връзка с появили се твърдения в пресата, с които се подлага на съмнение правото на участие на ПФК „Берое” АД в „А” ФГ КОС при БФС пояснява следното:

В КОС са постъпили две съдебни Определения на Старозагорския окръжен съд по търговско дело № 40/2008 г. с които на ПФК „Берое” АД, по силата на Търговския закон, е наложена предварителна обезпечителна мярка чрез назначаването на временен синдик, на когото е предоставено правото да управлява и да се разпорежда с имуществото на клуба.

В КОС е постъпило и уведомление от временния синдик на ПФК „Берое” АД, с което, въз основа на определенията на съда, се заявява, че управлението на клуба се осъществява от него.

От изложените съдебни документи следва, че ПФК „Берое” АД не е закрито или заличено от търговския регистър като правен субект, а продължава своето съществуване, но под управлението на временния синдик.

В КОС не е постъпвало искане или уведомление от друго търговско дружество, което да претендира за правата на ПФК „Берое” АД, като участник в „А” ФГ.

Проблемът с изпълнението на финансовите критерии при предстоящото лицензиране на ПФК „Берое” АД за участието му в „А” ФГ през сезон 2008/2009 ще бъде обсъден от Лицензионната комисия на БФС.