Защитникът на Левски Аймен Белаид бе в Париж в деня, в който избухнаха серията от атентати във френската столица. Футболистът е с френско гражданство, но същевременно с това е от тунизийски произход. Ето свидетелския разказ на Белаид специално за Дарик радио и Gong.bg.

Аймен, разбрахме, че си бил в Париж по време на атентатите. Бихме искали да ни разкажеш малко за това какво видя, какво усети, къде беше по време на атентатите...

Върнах се в Париж, за да се видя със семейството си. Аз живея недалеч от мястото на атентата.

Имаше няколко атентата, до кой от тях по-точно беше близо?

До концертната зала „Батаклан“. Живея на 5 минути с кола оттам, приблизително. Не сме спали, но важното е, че никой от моето семейство нямаше проблеми.

Да, това е най-доброто в случая. А теб беше ли те страх?

Аз, като се има предвид, че в момента не съм там за постоянно, не толкова. Беше странно обаче да видя Париж празен. Нямаше никой навън. Хората ги беше страх. Да видя Франция в подобна ситуация е нещо, което на мен не ми харесва.

Кога се върна от Париж в София?

В понеделник. Пристигнах в събота там и се върнах в понеделник. Имам все още чувството, че съм там. Много е странно.

Върната ли е сигурността за хората в Париж?

Не, минали са само три дни оттогава. Хората не се чувстват сигурни. Не знам дали всичко това е въпрос на сигурност и какво може да се направи изобщо. Тези хора са луди, те са готови да умрат. Не знам как можеш да се чувстваш сигурен с такива хора насреща си. Хората не се чувстват сигурни във Франция.

Ти като футболист как би описал чувството да излезеш на терена след подобни инциденти? Знаеш, че тази вечер играят Англия и Франция, има и други мачове?

Аз съм живял малко и в Тунис. Със сигурност в главата ми сега няма място за футбол. Да, това е професията, която обичаме, но точно в този момент главата ни е другаде. Знаем, че от друга страна, играейки футбол, ще помогнем малко на хората да се развлекат от лошите мисли, да погледат мачове. Ако няма футбол и други спектакли, хората как ще я карат? Да, ние отиваме на работа, но няма да бъдем готови на 100 процента.

Европейското догодина, според теб, трябва ли да остане във Франция?

Честно казано, ако Европейското се играе другаде, тези хора могат и другаде да направят тези актове. В Европа Франция е една от най-силните страни, може би най-силната. Ако Франция не може да осигури сигурността на едно Европейско, не виждам кой друг би могъл да го направи.

Ти си от арабски произход. Как се чувстваш сега след тези неприятни инциденти? Как се чувства арабската общност във Франция, която няма нищо общо с тези атентати?

Аз се чувствам обиден от тези хора, извършили атентатите. Те нямат нищо общо с арабската общност, нито пък с мюсюлманската религия. Това са луди хора. Не знам каква религия изповядват. Но аз се чувствам обиден, че тези хора се бият от името на мюсюлманската религия, която и аз изповядвам. Тези луди хора твърдят, че също са такива, а това ми причинява болка и ме нервира. Сега сигурно някои хора ще бъдат объркани, а всъщност нямаме нищо общо“, завърши Белаид.