Собствениците на Левски и Лудогорец Тодор Батков и Кирил Домусчиев на практика ще колят и бесят с правата за излъчване на А група. Това стана ясно, след като днес в Търговски регистър е била вписана новосъздадената фирма „Футбол Про Медиа“, която спечели правата за излъчването на българското футболно първенство.

Справка на „Блиц“ показва, че Батков и Домусчиев имат дял от по 45% във „Футбол Про Медиа“, което означава, че именно те ще се разпореждат с телевизионните права. Едва 10-процентов дял имат собствениците на ЦСКА - „Титан“.

Внесеният капитал е 1 000 000 лева. Фирмата на Батков - "Т.Б. Консулт" ЕООД влиза в дружеството с 450 000 лева, на Домусчиев - "Адванс Пропъртис" ООД, също с толкова. Босовете на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов ("Титан Пауър Ес Пи Ви 2" АД) са инвестирали 100 000 лева, за да имат дял във "Футбол Про Медиа".


Любопитното е, че с празни ръце остава Венци Стефанов. Именно президентът на Славия най-много надаваше вой и разправяше как трябва да се продават телевизионните права, за да има повече пари за клубовете. Сега обаче Стефанов няма да има думата, а одобрението кои мачове да се излъчват по телевизията ще правят Батков и Домусчиев.

С новосформираното дружество на практика отборите от "А" група успяха да вземат в свои ръце собствените си права. По закон това нямаше как да стане директно, затова бе създадена въпросната фирма "Футбол Про Медиа". Тя не само ще продава правата на срещите за телевизионно излъчване, но и ще търси спонсори за клубовете. Проектът на Батков, Домусчиев и компания стартира миналата седмица, когато директно по телевизията бяха предавани мачовете Ботев Пд - Локо Пд (2:2) и Миньор - Левски (0:4).

Батков и Домусчиев ще колят и бесят с правата