Дарих парите по принуда, аз не съм дарител на добра воля. Това каза бившият президент на Литекс Ангел Бончев. Софийски градски съд даде ход на гражданското дело, което Бончев и съпругата му Камелия завеждат срещу фондация „Утре за всеки”, предаде БГНЕС.

Бончев бе отвлечен от групата на „Наглите” през май 2008 г., а няколко месеца по-късно, през юли, при предаването на откупа бе похитена жена му Камелия, а той бе пуснат. За да освободи жена си, похитителите му наредили да направи дарение на фондация, която имала рекламна кампания по телевизията. Ангел разбира, че става дума за „Утре за всеки”. Той предава 157 000 евро и жена му е освободена.

Бившият футболен президент е категоричен, че начинът, по който е дарил парите, е абсурден. „Това е отвратително нещо”, посочи той. Бончев каза, че не иска да става съпричастен на дейностите на фондацията и не се интересува от бизнеса, който тя има. „Просто искам да ми върнат парите, защото съм ги дал насилствено”, каза той.

Фондацията беше в центъра на вниманието в началото на тази година, когато разследване на БНТ показа, че председателят на управителния съвет на „Утре за всеки” - Нина Хаджийска, заяви, че с парите на Бончеви са открили център за рехабилитация на болни от рак на гърдата жени. В рехабилитационен център обаче пациентките си плащат за прегледите и процедурите. В медиите стана ясно, че там се предлагат СПА процедури и масажи.

Камелия Бончева определи начина, по който стана ясно, че се харчат парите, които са дали, като „търгашество”. Тя не може да си представи, че един морален човек, който е преживял подобна болест (б.ред. - Нина Хаджийска) може да предлага такива услуги на болни хора. „Аз съм потърпевша от такова заболяване и си помислих, че не може човек, който е преживял такова нещо да развива такава дейност и да предлага такива услуги. Това е неморално... просто нямам думи!”, каза Камелия.

Ангел Бончев разбрал, че фондацията направила нещо нередно, когато дарил парите и оттам не реагирали по никакъв начин. „Начинът, по който аз дарих парите и те не откликнаха да кажат: Хора, вие ги давате насила, заради жена ви. Да ме потърсят да кажат: дайте да видим, ние няма да ги пипаме - това поне е моето мислене”, коментира той. Бончев каза, че в деня, в който са преведени парите, центърът е получил Акт 16.

„Отделно да не говорим, че ако имаше истински действия от страна на полиция и на разследващи органи, не трябваше да се виждаме тук въобще”, каза Бончев за делото, което заведе срещу фондацията. Той обясни, че това е сума, преведена по банков път. Бончев иначе не се е виждал с тях, единствено прочел в сайта на фондацията изявление на директорката, която казва, че няма сила на земята, която да я накара да върне тези пари.

Бончев не е искал среща с тях, защото „имам деца и разчитах на действията на полицията”. „Смятах, че те ще блокират сумите до изясняване на случая!”, каза той.

Съпругата му допълни, че освен от страх, не са искали отчет за парите и заради това, че тя самата е трябвало да се погрижи за здравето си. „Достатъчно други главоболия ни се струпаха вследствие на всичко това, което преживяхме”, каза Камелия.

Делото продължава на 7 ноември, за когато са призовани двама антимафиоти, които са участвали в акцията по предаването на подкупа.