„Аматьори срещат професионалисти” в Плевен ще се проведе на спортен комплекс „Спартак Плевен 1919”. Плевенският отбор – победител ще играе на финал срещу победителите от останалите 9 града, в които се провежда турнирът. Първенецът на национално ниво пък ще получи правото да премери сили в мач срещу шампиона на България за 2010г.- Литекс. Стартът на футболния турнир в града беше обявен в присъствието на футболиста на Литекс - плевенчанинът Момчил Цветанов – Чико, който заяви, че очаква на финала аматьорския отбор от своя роден град.

В надпреварата могат да участват играчи над 18 години, които не са картотекирани като професионалисти през настоящата година в независимо коя футболна група. Записването за отбори ще се прави на място на спортния комплекс „Спартак Плевен 1919”, като крайният срок затова е 23 май (неделя). За да бъдат допуснати до игра, отборите трябва предварително да заплатят такса за участие от по 5 лева за играч. Минимумът на играчите в един отбор е 6, а максимумът 12 души, обясни Драгомир Драганов отSportlife.

Всички регистрирани отбори попадат чрез жребий в групи, в които всеки един отбор има гарантирано по два мача. Ако има повече желаещи отбори, отколкото могат да бъдат разпределени в групите, на 28 май ще се изиграе една квалификация на директно отстраняване, за да се достигне нужният брой отбори, допълни той.

„Искаме данаправим турнира достъпен за всички и да докажем, че футболът е жив”, споделиВалентин Чакъров - главен секретар на БФС, който подкрепя турнира. „Срещите ще бъдат ръководени от елитни български съдии, републиканска категория, за дабъдат нещата на професионално ниво”, обясни още той.

За всички играчи от Ариана са осигурили специални футболни екипи, отборите сами трябва предварително да изберат име, с което ще се представят.