Съвместна публикация на в-к „Стандарт” и Gong.bg

„Ало, разбирачите, какво стана бе?” - така би трябвало да се обърна към мнозината футболни „специалисти”, които като развалени магнетофони започнаха още след втория кръг да повтарят, че всичко вече било ясно. Неизбежно и аз донякъде се повлиях от общия хор и едва ли не се разбра, че този път вече ще бъде развалена синьо-червената хегемония и най-вероятно Литекс, по-малко вероятно Черно море и още по-малко вероятно, но не невъзможно, Локомотив София ще грабнат титлата. Но какво се получи в крайна сметка? Още след третия кръг не остана отбор без загубена точка, включително тези три футболни чакала, които дебнат ЦСКА и Левски за грешки. Сега обаче самите те паднаха в капана.

Всичко започна още от първия изтеглен мач. Отново в Сандански имахме ВИХРЕН-о начало на кръга. Две седмици след като натупа Левски, отборът на Филип Филипов повтори упражнението срещу Локо София. Накрая видяхме и така милите ни и познати слизания по трасето „резервна скамейка-център на терен, там където стои съдията” от страна на загубилия отбор, който се почувства ощетен. Лошото е, че Николай Йорданов така високо вдигна летвата в Сливен, където резна не главата, ами отряза цялото тяло на шампионите от петите нагоре, че за някаква спорна засада в последната минута просто не си струва да дискутираме повече. „Железничарите” не са във форма, това е видно, а още повече е притеснително часове преди реванша с Борац.

Продължаваме обиколката на евро участниците, като е сигурно, че ще пропуснем Левски. „Сините” се застраховаха вероятно от контузии, топлинни удари или негативни емоции и прецениха да не играят мач преди гостуването си в Борисов. Сигурно са прави, толкова много официални срещи им се насъбраха напоследък от началото на сезона, че явно си е време за почивка. Литекс и Черно море също загубиха първите си точки и ни показаха, че още са твърде далеч от определението „готови за атака на титлата”. Това далеч повече важи за варненци, които хиксираха с последния в класирането. Банално, но има още хляб да ядат, докато започнат далеч по-трайно да мътят водите на грандовете. И май само с хляб няма да стане - добре е да опитат с повечко пици, пастички, шоколади. Това е метафората за пропуски в селекцията. Само с Алекс и половин отхвърлен от ЦСКА отбор - може, но не за нещо голямо. Поредният провал на изравнилия след комичен противников автогол в последната секунда Литекс пък направи така, че сигналната лампа в Ловеч вече спря дори и да мига. Тя не мига, а вече свети мощно и непрекъснато до нажежаване. Защо провал - ще попитате? Ами когато си привлякъл най-хитовия треньор у нас в последните години и имаш подобен набор от играчи, то не върви след общо пет официални мача да си спечелил едва два. И да ти предстои изпълнен с тревоги и неизвестност реванш в Израел.

Ето затова. Стигаме и до шампионите от ЦСКА, които продължават своя футболен полет в „икономична класа”. Изводите от победата им над Локомотив Пловдив с 2:0 се свеждат до два. Или „червените” нямат сила за нещо повече на този етап и подобна победа ги задоволява, или пък ако за десетина минути само се разиграват и си взимат своето, то явно в този тим на Пенев е заложена потенциална бомба, която скоро ще се взриви и ще изтрепе цялата конкуренция около себе си. Казано другояче - ако играят през цялото време на всеки мач така, както в периода на двата близки един до друг гола на Йорданов и Маркиньос. Видно бе обаче и друго! Стратега бързо забеляза, че само с юноши няма как да стане. Още в третия кръг откритието Тонев беше сложен на пейката да почива, а с чакащите да бъдат уредени с картотеки още няколко чужденци, както и с вече влизащите в титулярния състав Ели Маркес и Митя Морац, то налудничавата идея да се залага само на неопитни армейци засега се заменя с временен план за стабилизация на отбора. А за него трябват опитни играчи.

Ами май вярно ще е малко по-интересно. Няма отбор без загубена точка, вече няма и отбор без точка. А до какво води всичко това? Отговорът ще разберем по терените на София, Борисов и Хайфа. Прожекциите са късно вечер от вторник до четвъртък.