Бившият президент на ЦСКА Александър Томов заяви, че причината клубът да не получи лиценз е, че от БФС и Лицензионната комисия не са му дали 3 дни отсрочка, за да бъдат необходимите документи представени.

По думите на вече отстранения шеф на червените, в дните между 31 май, когато е бил последният срок за лицензиране и 2 юни, когато документите е трябвало да бъдат изпратени в УЕФА от българската страна, е можело да се направи нещо.

В ефира на Дарик радио Томов уточни, че е имал възможността да предостави гаранции и клубът да отговори на изискванията, но от Лицензионната комисия не са пожелали да приемат документ след този краен срок, а и новият документ, който е трябвало да бъде изваден, не е имало как да бъде със задна дата (т.е. дата преди 1 юни).

В студиото на Дарик радио бе и председателят на Апелативната комисия към Лицензионната комисия на БФС Николай Георгиев, който от своя страна помоли Александър Томов да свали конфиденциалната клауза и документите да бъдат показани пред обществеността, но бившият шеф на ЦСКА не се съгласи.

„Приемам това решение като несправедливо. ЦСКА е платил за 2007 доста данъци, но не е платила някои, но не това беше основанието да се стигне до тук. Всичко вече е проучено в детайли. Трябва да защитим ЦСКА, защото това което се случва е опит клубът да бъде ударен още по-тежко”, зави Томов.

„Не смятаме, че може така да се постъпва с един отбор, дори и да има определени трудности. Искам да кажа, че това е клуб, който се отличава със своята прозрачност и всички проблеми се решават открито. Ние сме съгласни с операцията „Чисти ръце”. Готови сме да предоставим всичко, за да има пълна прозрачност”, добави още вече подалият оставка шеф на армейците.

„Формалният факт е безспорен. Клубът е изплатил задълженията си към НОИ, но не е изплатил задълженията си по Данък общ доход (ДОД). Но причината е, че през май и април е имало забавяне на приходите и опитахме това да се разсрочи. Лично, ако аз знаех, че има такива проблеми от Лицензионната комисия, щяхме да направим всичко възможно да изпълним тези точки”, каза в ефира на Дарик радио Томов.

От своя страна Николай Георгиев заяви: „С г-н Томов се запознахме на 2 юни. Това дали БФС е обещало нещо, няма значение, защото БФС не може да се меси в работата на Апелативната комисия. Искам да публикуваме конфиденциалните документи, които са пристигнали при нас от ЦСКА, за да не ни нападат повече.”

В отговор на тези думи на Георгиев Томов заяви: „Не мога да дам разрешение за това по телефона. Загубите във финансов, морален аспект за ЦСКА сега са огромни. Това не е демокрация. ЦСКА има трудности като десетки клубове в Европа, и всички са намерели начин да разрешат. Аз поисках от Боби Михайлов отсрочка за 3 дни. Нека публикуваме само двата документа доклада на Апелативната и Лицензионната комисия, за да се види какви различния има”, добави Томов, като отказа все пак цялата документация да бъде показана публично.

Председателят на Апелативната комисия към Лицензионната комисия на БФС Николай Георгиев се обърна още веднъж към г-н Томов: „Ако това беше собственият ви бизнес, така ли щяхте да го управлявате? Трябва да стане ясно, че ако на вас ви беше даден лиценз, и дойде УЕФА и провери, че си затваряме очите, щеше да бъде отнето правото на всички български отбори да играят в А и Б група. Представяте ли си какво щеше да стане? Още на втори ви обясних, че 31 май е крайната дата. 2 юни е крайната дата за изпращане на документите в УЕФА. 8 клуба в България не получиха лиценз, но те успаха да спазят правилата, да изчистят задълженията си, включително и Левски, и да внесат документите си.”