Футболният агент Николай Жейнов осъществи трансферите на Тодор Тимонов и Юсеф Рабех в Анжи Махачкала. Импресариото изкара почти един месец в Турция, където съумя да оформи сделката със скандалния мароканец и халфа на „червените”. Според запознати двата родни гранда Левски и ЦСКА ще получат добри суми от Анжи. Гонг потърси Жейнов, за да разкаже как се стигна до трансферите на футболисти от кръвните врагове в един и същ отбор.

-Г-н Жейнов, съумяхте да осъществите трансферите на Тимонов и Рабех в Анжи Махачкала, предполагам че сте доволен от развитието на нещата?

-Доволен съм естествено, защото и двамата футболисти са и мои клиенти. Те преминаха в клуб от Висшата лига на Русия. В общи линии съм доволен от преминаването им в Анжи Махачкала.

-Явно сте работили професионално, защото е странно футболисти на Левски и ЦСКА да отидат на едно и също място, а по едно и също време…

-Досега такова нещо не беше се случвало. На мен явно трябва да ми се случват неща, които не са ставали друг път в България. Искам да отбележа, че двамата футболисти бяха взети без никакви проби. В Русия почти всички клубове искат проби. Няма голямо значение от класата на футболистите. Говоря и за футболисти от национални отбори, които минават пробен период в руските клубове. Рабех беше закупен само с моето уверение и гледане на дискове. Тодор Тимонов беше наблюдаван на два мача в Анталия.

-Г-н Жейнов, говори се, че двамата са закупени за по 500 хиляди долара, вярно ли е?

-Това е конфиденциална информация. Нямам право да коментирам, както трансферните суми, така и заплащането на футболистите.

-Може ли да станат факт още сделки до края на трансферния период в Русия и Китай?

-Да, може и очаквам това да се случи. Говоря, както за мои футболисти, така и за играчи на други колеги, в този случай ще представлявам клуба. Има интерес към определени футболисти, но има малки подробности, които трябва да се уточнят в порядъка на десетина дни.

-За Русия ли става въпрос?

-Да, определено става дума за Русия.

-Още един ваш клиент направи трансфер, става дума за Георги Чиликов, който премина от Черноморец Бургас в Локомотив Пловдив. Доволен ли е от това развитие и вие участвахте ли в това начинание?

-Да, съдействах му. Той пък доволен, защото получи възможност да играе в българската Висша лига, при това в клуб с богати традиции, като Локомотив Пловдив.Сега всичко зависи от него, трябва да си спечели титулярното място.

-В тази криза по трудно ли стават трансферите? Отборите дърпат ли се?

-Зависи кой какви контакти има. Говоря за мениджърските контакти. Аз не мога да кажа, че в търсенето на футболисти има криза. Има отбори и страни, където кризата се усеща, но места на които търсенето е по-голямо от предлагането. Аз лично имах запитване за десен защитник на много високо ниво, а клубът беше готов да даде около два милиона евро. Такъв футболист в България обаче няма. Търси се и централен защитник на много високо ниво. Търсене определено има. Въпросът е, че не всички футболисти в България отговарят на критериите, които имат чуждите отбори.

-Рабех е много класен футболист, но се провали, заради проблемите извън терена. Съгласен ли сте с това твърдение и мислите ли, че той ще се промени в Русия?

-Да, наистина направи няколко грешки в България, за които цялата спортна общественост знае много добре. Той не е света вода ненапита, но нещата малко се засилиха от медиите. Много футболисти са правили подобни грешки. Пише се за Рабех, защото е известен футболист. Много други футболисти искат да са на първа страница във вестниците, но не се получава. Смятам, че Рабех е доста добър футболист и предстой да се говори за него.

-Левски запази ли някакъв процент при следващ трансфер на Юсеф Рабех?

-Това също е конфиденциална информация. Разбере те ме, че не мога да коментирам. Такова е желанието и на двата клуба.

-Ще ми се да ви върна към „Казанската афера”. Ще излезе ли истината наяве? Вие също бяхте сред потърпевшите в известна степен.

-Надявам се, надявам се. Искам да излезе цялата истина. Компетентните органи имат думата. Аз не мога да кажа нищо повече по въпроса.

-Казахте, че очаквате още трансфери в Русия, колко могат да бъдат те?

-Максимум още два.