Адвокатът на собственика на Литекс Гриша ганчев – Петър Чалъмов даде специално интервю за Дарик радио относно повдигнатите обвинения срещу ловешкия бизнесмен, а именно за закана за убийство и ръководене на престъпна група.

Ето какво заяви Чалъмов пред Дарик:

Ще обжалвате ли?

Все още решава, няма окончателно решение. Имаме 10-дневен срок, ще се преценява.

Може ли да коментирате обвиненията? Откъде дойдоха те?

Тази група, която ние мислехме, че е установена и локализирана, като участници и ръководители, в един момент се снабдява и по един начин се олицетворява с още един ръководител. За което по никакъв начин нямаше никаква индикация до този момент - в тези 15-20 дни, откакто е образувано това досъдебно производство. А другото престъпление - за заплаха срещу много висш държавен служител, е абсолютен нон сенс и правен абсурд. Не може едно лице да бъде заплашвано посредством друго лице.

Как е станала тази заплаха - по телефон ли, лице в лице ли?

По телефона, през друго лице. Този вид престъпление се явява в друг раздел. Не може ти да заплашваш някого през трето лице. Заплахата винаги трябва да е директна, било в очите, било по телефон със съответното заплашвано лице. Не може да предаваш чрез посредник и това лице да почувства основателен страх за състоянието му, чрез посредник.

Кой е бил този посредник?

Ще се разбере - служител, подчинен на заплашваното лице.

И шефът на НАП веднага подава сигнал до полицията и вече той е с охрана.

Точно така. Тотален правен абсурд. А тази квалификация по НПК се разследва то Софийска районна прокуратура и съответно компетентен съд да се произнесе по паричната гаранция е Софийски районен съд. Умишлено се включва още един ръководител в организираната престъпна група за данъчни измами и тази по-тежка квалификация е за Специализирания съд и прокуратура. Това не се прави случайно. То е абсолютно тенденциозно и субективно.

Откъде мислите, че идва тогава?

Оставам с убеждението, че някой търси някакви субективни интереси, извън кориците на делото. Ние нямаме посочена конкретна сума. Просто е посочено, че тази организирана престъпна група, чиито участници и ръководител вие знаете, има още един ръководител, като не се посочва конкретната сума. Посочва се организирана престъпна група за вършене на престъпления на територията на Република България. Толкова абстрактно, лаконично...

Да разбирам, че вие, дори и да тръгнат дела, ще пледирате невинен за Гриша Ганчев?

Абсолютно. Това е един юристки нон сенс, който преследва някой по субективни интереси, които са извън кориците на НПК. Начинът, по който беше образувано това дело, по който бяха повдигнати обвинения, начинът, по който кръгът на организираната престъпна група се разширява произволно и субективно, начинът, по който се определя такъв размер на парична гаранция, защото всяка гаранция трябва да бъде съобразена с имотното състояние на физическото лице, а такава проверка изобщо не е правена и не е извършвано проучване. За да се определи такъв размер на парична гаранция трябва съответният разследващ полицай или прокурор да се мотивира. Никъде не видях мотивировка.

Това е много голяма сума.

По принцип е така.

Ако той не я внесе, вероятно ще бъде задържан?

Да, има такава хипотеза. По закон за лицето, за което е определена парична гаранция не е внесена, се иска по-тежка мярка за неотклонение - тя може да бъде по-голям размер на парична гаранция, домашен арест или най-тежкото задържане под стража. Такива са възможностите по Наказателно процесуалния кодекс.

Здравословното състояние на клиента ви....

Една от хипотезите, но освен здравословното състояние, има още 10 предпоставки, които влияят върху размера на паричната гаранция.

Вие сте убеден, че клиентът ви е невинен и по двете обвинения.

Категорично, няма нито едно доказателство, което да обосновава някакво отношение, камо ли доказателства за извършено престъпление.

В същото време съдът остави за постоянно в ареста сина му Данаил Ганчев.

Да, засега това е решението на съда. Ние сме длъжни да се съобразим.

То е окончателно.

Окончателно по отношение на мерките. Оттук нататък като развитие на делото по същество ние имаме нашите основания и доказателства, които ще представим. И в кратък период от време ще поискаме отново преразглеждане на мерките.