Адвокатът на Валери Божинов по делото със Спортинг Георги Градев коментира пред Гонг ситуацията с португалския клуб и делата, които водят двете страни. В днешния си брой вестник „Тема спорт“ информира, че Спортинг завел два иска срещу „сините“, които биха могли да костват на Левски сума от порядъка на 30 милиона евро. Градев обаче е на мнение, че до подобен мрачен сценарий няма как да се стигне:

"Няма поводи за притеснения. Има поводи Валери да не е доволен, че въпросната информация е разпространена от Левски пред медиите. Лично за мен това е непрофесионално. Тези дела са обвързани с клаузи за конфиденциалност пред ФИФА. Левски не трябваше да коментира този въпрос пред медиите. Със сигурност с г-н Батков ще имаме разговори по тази тема в началото на другата седмица, но както и да е", започна Градев. 

"По отношение на делото, като фактология Валери Божинов е неправомерно уволнен. Съответно през октомври той заведе дело срещу Спортинг във ФИФА, за да търси правата си. В рамките на това дело Спортинг имаше един ход, за да се защити и това беше да заведе насрещен иск срещу Валери и срещу новия му клуб – Левски. Правото да заведе иск срещу Левски произтича от правилата на ФИФА, които казват, че когато футболистът бъде осъден и трябва да прати едно дело, то тогава новият му клуб, тоест този, които го е взел първи, трябва да е солидарен с него. Тоест, ако Валери бъде осъден някога да плати дори един лев на Спортинг и не го направи, чак тогава Левски ще бъде отговорен да плати иска на Спортинг“, отбеляза юристът.

„Спортинг има два иска срещу Левски. Единият е за 5.4 милиона евро, който е срещу Валери и срещу Левски. Там Левски няма никаква защита и зависи изцяло от защита на Божинов. Ако той спечели делото срещу Спортинг, съответно и Левски го печели. Ако Валери загуби, Левски няма какво да направи и също губи делото срещу Спортинг. Това е заради солидарната отговорност, която произтича от правилата на ФИФА. Сега дори и Левски да не напише един ред на ФИФА, пак зависи от Божинов. Вторият иск е само срещу Левски и няма такъв срещу Божинов и той е за 25 милиона евро. Той произтича от клауза в договора на футболиста със Спортинг. Това означава, че Левски не е страна и не го касае тази клауза. Съответно искът на Спортинг срещу Левски е недопустим. Той е такъв и спрямо някои други основания, но сега няма смисъл да занимаваме хората с това. Отделно има практика на ФИФА спрямо тази клауза от договора на Спортинг, която е от март тази година. Спортинг се съди с един колумбийски футболист и неговият нов колумбийски клуб и ФИФА казва, че тази сума е неприложима. Тази клуаза е неприложима. Левски трябва да е спокоен, защото дори да не напише и един ред на ФИФА, няма как да загуби 25 милиона. Дори Божинов да загуби делото срещу Спортинг, което според мен е невъзможно, Левски няма да плаща тези пари. Това е малко много дим, но без огън“, продължи Градев пред Гонг.

„След като вече се е стигнало до фаза Левски да дава становище, значи делото е към края си. Аз лично очаквам то да влезе за разглеждане до края на тази година или най-късно в началото на следващата. За да успокоим феновете на Левски, ще кажа, че срещу клуба няма санкции, тоест той ще може да си картотекира футболистите“, добави още адвокатът.

„Аз съм оптимист за делото на Божинов, защото още от февруари месец вървят разговори със Спортинг, които са по тяхна инициатива. Няколко пъти предлагат споразумения на Валери, за да приключим делата. Обикновено страната, която предлага споразумения се чувства слаба. Силната страна не предлага споразумение. Аз смятам, че от Спортинг са наясно с възможния изход на делото. Те се притесняват и потърсиха контакт с мен, за да се споразумеем. Допускам да се се споразумеем преди края на делото. За целта трябва да проявяват малко разбиране. Ние преговаряме от февруари по този въпрос. Това още от преди Валери да пристигне в Левски“, завърши човекът, който движи делата на Божинов със Спортинг Лисабон.