Съвместна публикация на gong.bg и в-к Стандарт

Нека се опитаме да вложим малко хумор в цялата ситуация. Макар да не е далеч денят, когато никак няма да ни е до смях. В последните няколко кръга А група заприлича на сервиз за автобуси. Само във финалните два кръга возилата на двата гранда плюс това на носителя на купата пострадаха. Нещо като нова мода се заформя сред по-агресивно настроените футболни запалянковци. Тревожното определено е, че и в трите случая вътре в рейсовете е имало хора. И докато атаката на автобусите на Литекс в Пловдив и на Левски на Армията, без да е оправдана, донякъде е била очаквана, то случката в Сандански вече надхвърля всякакви граници. Стои си шофьорът на ЦСКА в повереното му превозно средство, слуша си радио и изведнъж чува как бомба се взривява вътре на пътеката между седалките.

В същото време няколкостотин фенове, гледащи един от най-спокойните мачове през сезона, биват бомбардирани в гръб също така с бомбички, камъни и изобщо всевъзможни подръчни предмети от близкия строеж до стадиона на Вихрен. Какво още трябва да се случи, за да усетим задаващото се българско Хилзбъро, Хейзел, Истанбул, Копенхаген или случките из цяла Италия? Решението от последния Изпълком, променящо наказанието „закрити врати” на „домакинство на чужд терен”, се оказва възможно най-глупавото на света.

Извън болната тема последният кръг на сезон 2007/08 ни донесе и канонада от всевъзможни новини. Като спортни журналисти се чудехме кое да е челното заглавие. А уж всичко бе решено. Телеграфно нещата в събота вечер изглеждаха по този начин: Атака на фенове и кървави лица в Сандански, Боримиров се отказа от футбола, след като ден по-рано ни бе пусната друга муха, Боримиров стана новият Наско Сираков в Левски, Локо София игра феърплей, взе си бронза и прати Берое в Б група, Беласица пък се спаси, въпреки че преди седмица и на хартия си бе изпаднала (как стават тия работи, не ми е ясно).

Продължаваме: Стойчо Младенов изригна, като обвини „вечния съперник” в, меко казано, неджентълменско поведение през следващия сезон, Батков обяви Георги Христов за ново попълнение на „сините”, въпреки че от Ботев никой не потвърждава за това, на „Герена"” Томашич се сбогува с автогол, макар да нямаше публика, пред която реално да стори това, Левски най-сетне би столичен тим, три минути преди края на шампионата Черноморец бе в историческото последно Интертото, но загуби в Ловеч и отстъпи това място на Черно море, ЦСКА завърши без загуба, а красивият гол на Гарсес в последната секунда на най-последно завършилия мач олицетвори тоталното „армейско” превъзходство през сезона.

Има и още любопитки: новите шампиони поставиха няколко рекорда за статистиката, Йешич и неговият Литекс направиха обрат в края на мача си, преди дни взеха и купата на страната, но въпреки това всеки говори за треньорска рокада в Ловеч, на „Надежда” пак са с медали, но въпреки това вече си направиха рокадата, Коце Хаджииванов плю по „железничарите”, сега пък те го спасиха и той се гърчи как да им се извинява
и да ги черпи, в Берое пустосват всичко живо само седмица след като бяха на купон, Черно море стигна втори финал в последните три години, завоюва отново евроквота, но и там не са доволни от наставника си.

Със сигурност сме пропуснали нещо, но простете - за два-три часа време това си е множко. Някои биха възкликнали „Защо свършва сезонът?”. При толкова интересни, макар и част от тях нерадостни събития, ни е трудно да им отговорим правилно. И защо след като мнозина ни убеждаваха месеци наред, че ставаме свидетели на най-скучното футболно първенство във Вселената, сега не им се иска то да свършва? Всъщност какво се случи от старта, когато Литекс и ЦСКА се счепкаха, имаше закани и недоволство до миналата събота? Нищо кой знае какво. Просто живяхме в България и гледахме български футбол. През август пак ще бъдем тук.