Поредният сезон започна в доста по-различен формат от обичайното. Участват едва десет отбора, което в някаква степен стеснява и кръга на елитните футболисти. Реално погледнато в един кръг треньорите имат възможност да ползват в игра общо 140 футболисти. Всеки един от десетте отбора има шанс да пусне на терена не повече от 14 играчи. 11-те титуляри и трите позволени смени. В дебютния рунд специалистите, които водят отборите в първата ни дивизия разчитаха на 137 футболисти, тъй като трима от тях решиха да направят само по две смени в своите двубои. 

 Проверката показва, че от тези състезатели 25 са играли за юношеските отбори на Левски по време на своето футболно съзряване. Процентът е доста сериозен. Най-много „сини“ кадри играха за родния си тим. Стойчо Стоев пусна трима като титуляри, а още трима влязоха на смяна. Сред първите единадесет бяха Деян Иванов, Борислав Цонев и Божидар Краев. От пейката в Коматево се появиха Владислав Мисяк, Радослав Цонев и Мики Орачев. Интересно е да се акцентира, че всичките все още са в младежка възраст и Левски няма да има проблем с новото правило за участие на поне един играч до 21 години.

Край Пловдив имаше солиден брой играчи от академията на Левски, които бяха съперник на клуба. Ботев в лицето на Петър Пенчев заложи на петима титуляри, които са получили доза от футболното си образование на „Герена“. Става дума за вратаря Михаил Иванов, полузащитниците Мариян Огнянов и Лъчезар Балтанов, бранителя Пламен Николов и нападателя Алекс Колев, който преди да замине за Белгия бе част от „сините“ юноши.

В първия мач от новия сезон спореха Славия и Локомотив Пловдив. Това беше и срещата с най-малко кадри от „Георги Аспарухов“. В последните години „белите“ развиха добре своята школа и нямат нужда от чужди подкрепления. И все пак централният защитник Живко Атанасов е юноша на Левски. В Локомотив Пловдив не личеше играч с подобна история, макар че Пламен Крумов за кратко е тренирал на „Раковски“, но все пак минава за кадър на Локо София.

В лютата битка между Литекс и Лудогорец беше пълно с чуждестранни футболисти. Куриозно, но факт – на градския стадион в Ловеч присъстваха четирима представители на Колумбия! Не липсваха обаче и момчета от школата на Левски. Иван Горанов от Литекс беше титуляр, а да се пребориш с местните и солидните чужденци на „оранжевите“ е постижение за играч с един мач за мъжкия отбор на „сините“. Шампионът Лудогорец купува скъпо, но в стартовия си състав Бруно Рибейро имаше двама тръгнали от „Герена“ - Цветелин Чунчуков и ветеранът Данчо Минев. Първият бе титуляр, защото „зелените“ трябваше да спазят правилата наложени от БФС.

Благоевград и целият регион е претъпкан с футболни таланти. Поради тази причина и Пирин не посяга към чуждата стока. Въпреки това за „орлетата“ играе човек почнал от Левски – Богомил Дяков, който дебютира при професионалистите на „Герена“. Съперникът на Пирин в първия кръг Черно море също заложи на трима със „синя кръв“. Опитният Даниел Георгиев, който влезе през втората част е юноша на Левски. Такъв е и Стефан Станчев, който игра в дясно на отбраната, а също и друга резерва – Андреас Васев.

Кръгът приключи в Стара Загора, но и там се забеляза изобилие от момчета, които някога са мечтали да носят екипа на Левски. Петър Хубчев пусна сред титулярите Стивън Петков, за да угоди на правилата. Смени го още на почивката с Мапуку. Офанзивният българин е юноша на Левски, като си тръгна преди една година от „Герена“ в посока Разград. Монтана се доближава по количество на „сини“ с лидерите в това отношение, а именно Левски и Ботев Пловдив. Ферарио Спасов и Михаил Мадански сякаш са живели в базата на стадион „Георги Аспарухов“. В Стара Загора за новаците играха цели петима играли за академията. Те са Георги Ангелов, Асен Георгиев, Христофор Хубчев, Борислав Балджийски и Янко Ангелов. 

 Още един път се връщаме към елементарната математика, която показва, че от 137 футболисти играли в първия кръг 25 са юноши на гранда от София. За да сме още по-конкретни това са малко над 18 % от всички участвали футболисти в първия кръг от сезона на А група.

Всичко това може да наведе на известни мисли ръководителите на Левски. Школата спокойно може да бъде един от основните приоритети на клуба в следващите години. За целта са необходими инвестиции и акцент върху отглеждането на собствени кадри. Иначе от години е така – А група често се зарежда с футболисти, които са изградени на „Герена“ и „Раковски“.